Кулинарни рецепти » Домашна сливенска лютеница

 Домашна сливенска лютеница

Продукти:

• 5 кг червена капия
• 4 кг червени домати
• 1 кг картофи
• 1 кг моркови
• 600 г лук
• 200 г чесън
• 800 мл олио
• 200 г захар
• 80 г сол
• 1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Изчистваме чушките, бланшираме ги за 3-4 мин и ги смиламе през машинка за месо. Обелените домати, сварените картофи, бланшираните моркови, лука и чесъна също смиламе. Нарязваме магданоза на ситно.

Слагаме смлените домати да се варят, докато намалят обема си с 2/3 и тогава прибавяме останалите продукти. Когато лютеницата се сгъсти, я сваляме от огъня и пълним бурканите с още топлата лютеница.

Стерилизираме 40 минути.

Автор: Надежда Стойчева

Представяме Ви:

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Начало