Кулинарни рецепти » Торта КОЛЕДА

 Торта КОЛЕДА

Продукти:

• 3 яйца
• 125 г захар
• 125 г шоколад
• 1 пакетче краве масло
• 80 г брашно
• 1 щипка сол
• 1 щипка карамфил

За сиропа:

• 1 1/2 ч.ч. захарен сироп /ако работим с бял блат/
• подсладено капучино или шоколадова напитка

За глазура и украса:

• 100 г бял шоколад
• 1 шоколадов Дядо Коледа
• 2 целувки
• Вафли
• кокосови стърготини
• пурички
• малки бисквитки

Начин на приготвяне:

Приготвяме блат като бием с тел жълтъците със захарта, после добавяме мекото масло, брашното с карамфила и разтопения шоколад. При добавка на малко какао и канела - избираме тъмен шоколад, а ако ароматизираме с ванилия - слагаме карамелен или бял шоколад.

Обработваме за кратко с миксера и към сместа прибавяме белтъците, разбити с 1 щипка сол. Леко объркваме и изсипваме във форма с диаметър 18-22 см, която затваряме. Печем до порозовяване. Оставяме да изстине и едва тогава отваряме съда.

Напръскваме със сиропа, оставяме да престои няколко часа, а после заливаме с разтопения шоколад на водна баня.

Можем да използваме и глазура за сладкиши, оцветена в охра, виолетово, розово, жълто или оранжево. Приготвяме по указанието на пакетчето. Разстиламе добре с нож или шпатулка и заравняваме. Оставяме да се стегне настрани.

Обелваме станиола от шоколадовия Дядо Коледа и го закрепяме бързо върху тортата, а на места слагаме малки елхови клончета, почистени отдолу. Те имитират дървета, които посипваме с бита сметана за сняг.

Малка вафличка нарязваме на правоъгълничета и ги топваме в глазурата, още докато я разтапяме на котлона. Това са подаръчета, които превързваме с изтеглени лентички от локум или белтъчно тесто.

Правим къщичка от разрязаните на половинки големи вафли. От шоколадови парчета, бисквити или друго подходящо оформяме покрив. Добре е с тънък шприц или дебела спринцовка да изрисуваме отгоре тухлички.

Със същия накрайник рисуваме брадата на Дядо Коледа. Редим оградка с пурички с подбран от нас крем, по нея също сипем по малко „сняг”. Вместо крем можем да ползваме кокосови стърготини или прах от претритите целувки.

Автор: Радина Стоева

Представяме Ви:

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Начало