Продукти: (за 4-5 порции)
• 500 г телешка кайма
• 2 глави лук
• 2-3 скилидки чесън
• 3-4 патладжана
• 5 домата
• 100 г краве сирене
• 2 с.л. олио
• 1 к.ч. червено вино
• 1 ч.л. доматено пюре
• 1 ч.л. стрит сух джоджен
• 1/2 ч.л. черен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните на кръгчета, посоляваме ги и ги оставяме да престоят 1 час в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивия сок.
Нарязваме чесъна и лука на ситно и ги задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме каймата, разбъркваме и продължаваме да задушаваме. След няколко минути прибавяме виното, черния пипер и стрития джоджен. Посоляваме и варим на тих огън около 15 мин.
Изпържваме отцедените патладжани и нареждаме половината от тях на дъното на намаслена тавичка. Върху тях на равномерен пласт разстиламе каймата. Върху каймата нареждаме нарязаните на филийки домати и поръсваме с настъргано сирене. Покриваме с останалата част от патладжаните и отново поръсваме със сирене.
Изпичаме мусаката в предварително загрята силна фурна.
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...