Продукти: (за 4-5 порции)
• 500 г телешка кайма
• 2 глави лук
• 2-3 скилидки чесън
• 3-4 патладжана
• 5 домата
• 100 г краве сирене
• 2 с.л. олио
• 1 к.ч. червено вино
• 1 ч.л. доматено пюре
• 1 ч.л. стрит сух джоджен
• 1/2 ч.л. черен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните на кръгчета, посоляваме ги и ги оставяме да престоят 1 час в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивия сок.
Нарязваме чесъна и лука на ситно и ги задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме каймата, разбъркваме и продължаваме да задушаваме. След няколко минути прибавяме виното, черния пипер и стрития джоджен. Посоляваме и варим на тих огън около 15 мин.
Изпържваме отцедените патладжани и нареждаме половината от тях на дъното на намаслена тавичка. Върху тях на равномерен пласт разстиламе каймата. Върху каймата нареждаме нарязаните на филийки домати и поръсваме с настъргано сирене. Покриваме с останалата част от патладжаните и отново поръсваме със сирене.
Изпичаме мусаката в предварително загрята силна фурна.
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...