Диетични рецепти » Хризантемата

 Хризантемата
Лекува хипертонията, успокоява нервите

В много страни жълтото е цветът на раздялата. Но в Япония и Китай сред най-красивите подаръци са жълтите хризантеми, дарени на празник в знак на обич и преданост.

Легендата

В древни времена в Китай управлявал жесток император. Той научил, че на един от близките острови има едно растение хризантема, от чийто сок може да се приготви жизнен елексир. Но да откъсне цветето може само човек с чисто сърце и добри намерения. Императорът и неговите придворни били хора грешни и по съвета на придворния лекар да донесат цветето на острова изпратили 300 млади юноши и девойки, които не се върнали при жестокия император. Очаровани от природата на острова, те основали нова държава - Япония.

В наши дни

Тази легенда за произхода на Япония обяснява любовта на японците към хризантемата. Нейната елегантност и благоухание са я превърнали в символ на императорската власт. Златножълтата хризантема с 16 листенца е изобразена в държавния герб, на националния флаг, на монетите и на висшия японски орден, който се и нарича орден на Хризантемата. Самото название на цветето "кику" (слънце) говори за почитта към него.Не случайно девети септември е национален японски празник, посветен на царицата на есента. Красивото цвете е символ на небесното светило, даващо живот на всичко на земята.

В Китай също се прекланят пред хризантемата. Това е любимото цвете, което китайката втъква в косите си. Наричат го дама с благородна кръв, символ на високо положение, знатност, здраве и радост. Култът към прекрасното цвете в Япония и Китай датира от хиляди години. Но и днес то е на особена почит в страните от Югоизточна Азия. В Китай хризантемата е символ на мъдрост и дълголетие, в Япония - на щастие, успех, късмет; във Виетнам - на душевна чистота и бистър разум.

През 1829 година градинарят от Тулуза Берние започнал да отглежда хризантеми чрез семена. Цветята, които отгледал, били красиво обагрени. Но едва след половин столетие , когато вече се отглеждали над 300 вида, хризантемата станала едно от любимите зимни цветя в Европа.

Лечебни свойства

Освен да радва окото с красивите си багри и свежест , царицата на есента се използва с успех и за лечение на различни болести. Главната ценност са листата на цветето. Те съдържат ефирно масло, което укрепва имунната система, повишава защитните сили на организма и действа благотворно на нервната система. Ако ви подарят букет с хризантеми, използвайте го не само за украса, а и за лечение.

Рецепта 1

При хипертония: листа от хризантема се слагат за 9 дни в пречистено слънчогледово олио (2 с. л. на 1 чаена чаша олио). След това листчетата се слагат на китката на ръката, над тях се поставя восъчна хартия и компресът се привързва с бинт, без да се затяга много.

Рецепта 2

С полученото хризантемено масло се масажират слепите очи, което е чудесно средство срещу главоболие.

Рецепта 3

При полиартрит, артроза и ревматизъм листата, напоени със слънчогледово олио се поставят върху болните стави.

Рецепта 4

От болки в колянната става избавят компреси от мед, в който едно денонощие са престояли хризантемени листа. (Трябва да се знае, че тези компреси се поставят през нощта!).

Рецепта 5

Специалистните по аюрведа съветват преди сън за няколко минути да се сложат върху челото цветове от хризантема, за да се успокоят нервите.

Рецепта 6

При разстроена нервна система се препоръчват хризантемено-лимонени вани. Половин чаена чаша с листчета и наситнената кора на 1 лимон се варят в 500 мл кипяща вода, киснат известно време и получената настойка се добавя към топлата вода във ваната. Процедурата продължава 10 мин и се прави през ден.

Рецепта 7

За да се спасите от безсънието и да нормализирате кръвното си налягане, сложете до възглавницата си няколко хризантеми.

Рецепта 8

За профилактика на простудните заболявания, които често ни атакуват през есента и зимата, вземайте ароматни хризантемени вани. Листата, заедно с няколко цвята се варят в 2 чаени чаши кипяща вода. Течността кисне под капак, след това получената настойка заедно с листата се изсипват в топлата вода. Процедурата се прави 2-3 пъти седмично по 10-15 мин в продължение на 2 седмици.

Рецепта 9

При силна и проточила се хрема добър ефект дава лечението с хризантемени листа. За целта те се напояват със слънчогледово олио и се поставят за 15-20 мин под носа. Процедурата се прави в легнало положение, непосредствено преди сън. Ефикасна е и в терапията при липса на обоняние.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отслабването - неочаквани открития

Някои жени следят за стройната си фигура и внимателно подбират менюто си. Едни лакомства попадат в групата „любими”, други се задоволяват с ролята на „понякога е позволено”, а трети са забранени. Учен...

Морковите – вълшебно лекарство

Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1...

Десет храни, за да останете млади

1. Кисело зеле. Ферментите в него се борят с инфекциите. 2. Лешници. Съдържат най-големи количества витамин Е, предпазващ от сърдечносъдови заболявания. 3. Сьомга. Мастните киселини „омега 3"...

Незаменимите моркови

Никак не е случайно, че тези сочни кореноплоди са любимо лакомство на зайците. Те правят очите им по-силни и зорки, зъбите - остри, козината - пухкава. Повече от 2 хиляди години се отглеждат на всички...

Начало