Диетични рецепти » Ехинацеята – перфектен имуностимулатор

 Ехинацеята – перфектен имуностимулатор

Използват се всички части на растението, но най-често – само коренът. Аптечнотго наименование на билката е Echinaceae herba и Echinaceae radix (коренът).

Описание

На височина ехинацеята достига от 30 см до 1,20 м, тънкото й стъбло, както и листата, са покрити с четинести власинки. Има един централен корен, от който излизат много странични корени. Листата са ланцетни, разположени негъсто по стъблото. Краят на стъблото е увенчан с единствена голяма кошничка с кълбовидни цветни легла и 12-15, оцветени в розово до червено-пурпурно. Цветчетата на ехинацеята радват окото през цялото лято със своите удивително красиви цветове. Плодоносят само тръбовидните цветчета, разположени в централната част на кошничката. Родината на растението е Америка, но то отдавна расте и в европейските градини. Корените му се изкопават през пролетта и есента. Изчистват корените от пръста и се суши на сянка.

Химически състав

Ехинацеята съдържа ехинацин, ефирно масло, смоли и други вещества, които противодействат на бактериите, стимулират неспецифичните защитни сили на организма и оказват незаменима помощ при инфекциозните болести.

Лечебни свойства

Целебното действие на растението е взаимствано от североамериканските индианци, които са използвали корените и листата му за затварянето на всякакви рани. Тези качества са медицински доказани още през 1950 година. В Германия например препоръчват ехинацеята за повишаване на имунитета при простудни заболявания на гърлото и носа. Разбира се, това не изключва едновременното лечение с антибиотници, ако се наложи, но тогава тяхното действие е много по-успешно. Така че страховете от едновременния прием на ехинацея и химични препарати са излишни.

Начин на употреба

Чаят, приготвен от ехинацея, играе спомагателна роля, докато галеновите препарати са по-ефикасни при употребата им както вътрешно – под формата на капки, така и външно във вид на мазила. Капките се приемат при леки общи инфекции, за предпазване от грип и различни простудни заболявания, както и като спомагателно средство при кожни проблеми, например при псориазис и рани. Най-успешно е лечението с препаратите от ехинацея, включващи екстракт от цялото растение.

Хомеопатия

Използването на растението в хомеопатията се основава на неговото свойство да защитава от инфекции. Изходната настойка се прави от свежото растение, при разреждане, което зависи от целта на приема. Хомеопатичното средство Echinacea се препоръчва при фурункули, рани, гнойни и язвени процеси, при родилна треска. Настойката се приема от 5 до 10 капки 3 пъти дневно на всеки 2 часа в посочено разреждане. За компреси, които имат главно болкоуспокояващо действие настойката се разрежда в съотношение 1:3.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Добри думи за лука

Можете дa не го обичате заради специфичния мирис и сълзотворния му ефект, но с нищо няма да промените факта, че навсякъде по света хората си хапват лук отдавна и не мислят да се отказват от този си на...

Кога витамините стават токсични?

Витамин А може да бъде токсичен, ако превишава 100 000 МЕ (международни единици) на ден, като този прием е продължил няколко месеца. Първите симптоми са повдигане, главоболие и мъгла пред очите. ...

Бабините вендузи

Ако в миналото вендузите са се използвали само при възпаление на белите дробове, сега с тях се лекуват артрити и артрози, радикулити и невралгии, остехондрози, миозити и травми. Масажът с вендузи ...

Канелата – спасение за диабетиците

Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. ...

Начало