Диетични рецепти » Динята - полезна и вкусна

 Динята - полезна и вкусна

Изборът на този плод напомня за някакъв ритуал, а всъщност си е чиста лотария. Докато не разрежем динята, ние не знаем на какво сме попаднали - на анемичен и съвършено безвкусен екземпляр или на сочно и сладко изкушение, което можем да ядем в огромни количества и до безкрайност, без да обръщаме внимание на това, че по брадичката ни тече сок, а коремът ни сякаш ще се пръсне.

Откъде идва?

Ботаниците я определят като полево растение, устойчиво на топлина и суша. Нейната родина е Африка, а в Европа се появява през VII век. Донасят я арабските търговци, на които трябва да благодарим за ароматния и полезен плод.

Kaквo съдържа?

Динята ни зарежда с куп полезни вещества:
* вода (много вода!), предотвратяваща дехидратация-та на организма през жаркото лято
* лесно усвоими въглехидрати, най-вече фруктоза -12%
* витамини Bl, В2, РР, фолиева киселина и бетакаротин, предотвратяващ стареенето на тъканите
* пектин и много фибри, полезни за перисталтиката
* натрий за ободряване, магнезий срещу депресия и лошо настроение, желязо, необходимо за изработването на червени кръвни телца, никел.

Защо трябва да ядем повече дини?

Диетолозите препоръчват горещо плода заради не едно и две благотворни свойства. Така например динята спира развитието на атеросклерозата и помага на организма да изхвърля по-бързо вредния холестерол. Освен това:
* действа почти като лекарство при камъни в бъбреците, пиелонефрит, цистит, подпухване на крайниците
* подобрява работата на чревния тракт
* прави чудеса при проблеми с черния дроб и жлъчката
* помага при анемия
* спира пристъпите на подагра и намалява съпътстващата ги болка
* незаменима е в диети за отслабване.

Как да познаем зрелия плод?

Много хора смятат себе си за специалисти по въпроса, но, уви, практиката показва, че в тази работа е нужен и доста късмет. Именно затова не даваме стопроцентова гаранция за четирите признака, по които може да се познае зрялата диня:
1. Опашката й е суха и пожълтяла.
2. Кората й лесно може да се надраска с нокти.
3. При почукване или пошляпване издава ясен, звънък звук.
4. Когато се стисне, се чува хрущене.

Съвети за любителите на дини

* Мийте динята, преди да я разрежете.
* Не се съобразявайте с цвета на кората - дори да е много светла, плодът може да е сочен и зрял.
* Не яжте диня след 20 часа, в противен случай кръговратът на течностите няма да ви позволи да спите спокойно.

Не хвърляйте корите

Динените кори, освен че могат да ни подхлъзнат на улицата, са в състояние да помогнат, когато ни боли глава, стига да ги привържем към челото и слепоочията си. Така поне правят страдащите от мигрена латиноамериканци.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Експресни диети

Дадете ли си сметка, че сте прекалили с вкусните, мазни и калорични изкушения, веднага минете на диета. В зависимост от случая тя може да се спазва само ден, но може да продължи и цели три. Еднод...

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

Градината помага на мозъка

Работоспособността на нашия мозък зависи много от вида и количеството на погълнатата от нас храна. Някои храни ни правят по-възприемчиви, други не ни позволяват бързо да мислим, нито да се съсредоточа...

Защо японките са красиви и стройни?

Японските жени живеят повече от всички други по света. Освен това те запазват през голяма част от живота си стройна фигура и свежа кожа, блестящи и гъсти коси. И всеки би се запитал как се удава на яп...

Начало