Диетични рецепти » Вредните навици при хранене

 Вредните навици при хранене

Смятате, че се храните правилно и здравословно? Сега ще разберете дали наистина е така.

Не ядете хляб

Богат на комплексни въглехидрати, които се усвояват бавно, хлябът засища задълго и зарежда с много енергия. Освен това доставя на организма фибри, магнезий и витамини от група В, които го защитават от от сърдечносъдови заболявания.
Съветът на диетолозите е да включвате хляб във всяко свое хранене. Най-добре е той да бъде пълнозърнест, т.е. пълен с витамини и олигоелементи. Имайте предвид, че този вид хляб се дъвче по-бавно, следователно е по-полезен за храносмилането.

Насилвате се да закусвате

Много по-разумно от ваша страна ще бъде да изчакате да огладнеете, преди да пристъпите към първото хранене за деня.
Съветът на диетолозите е да закусвате 3-4 часа, след като станете от сън. За целта още вкъщи си пригответе нещо за похапване и го вземете със себе си в офиса – хляб и парче шоколад, кофичка кисело мляко, един банан. Не забравяйте топлата напитка.

Ядете най-много на обяд

Защо смятате, че можете да се натъпчете с чиста съвест на обяд и после да не ядете почти нищо вечерта? Всъщност единственото, което ще постигнете, е да ви се приспи, а в резултат на това няма да можете да си вършите пълноценно работата.
Съветът на диетолозите е в различните дни да редувате сит обяд със сита вечеря.

Не хапвате мазно

Мазнините са вредни за здравето само ако се прекалява с количеството им. Трябва да знаете, че те представляват важен резерв от енергия, освен това участват в изграждането на клетъчните мембрани, в производството на хормони, в храносмилателните процеси и в усвояването на витамините А, D, E и K.
Съветът на диетолозите е да ограничите наситените мазнини с източник маслото, сиренето, тлъстите меса, сладкишите, понеже повишават нивото на лошия холестерол. За предпочитане пред тях са ненаситените мастни киселини, които се намират в растителните масла и тлъстите риби (сьомга, скумрия, риба тон).

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Вълшебните корени на блатния аир

Блатният аир (Akorus Calamus L) е многогодишно тревисто растение, познато още от древността. За медицински цели се събират коренищата. Те са хоризонтални и се вадят през есента(септември-октомври) или...

Ананасът подобрява кожата на женските гърди

С годините кожата на женските гърди губи част от своята еластичност. Как да се спре това? Специалистите препоръчват в дневната хранителна дажба да бъдат включени плодове. Например ананас – той има изи...

Нейно величество ряпата

Ряпата е известна на хората от незапомнени вермена. Още в древен Египет нея са я включвали в хранителната пирамида наравно с чесъна и зелето. Имало е години, когато ряпата е била смятана за храна на п...

Здравословните плодове и зеленчуци

Изключително богати на вода, вкусните дарове на природата хидратират тялото и кожата ни. В същото време техните минерали гарантират доброто състояние на мускулите, а витамините им, особено С и Е, се б...

Начало