Диетични рецепти » Диета след инфаркт

 Диета след инфаркт

Тя е много важна за успешното възстановяване на болния след инфаркта. Достатъчни са 1200-1500 калории дневно. Всеки трябва да помни, че инфарктът се развива от атеросклероза, а атеросклерозата - от повишеното ниво на холестерола и животинските мазнини в кръвта. Затова трябва да се изключат от храната млечните мазнини (масло, сметана) и мазнините от животински произход. В колбасите например съдържанието на мазнини е до 50%, че и повече. Затова болните, прекарали инфаркт, трябва да ги избягват. Или в краен случай да свалят консумацията до минимум. Не се препоръчва шунка, бекон и други тлъсти пушени и непушени меса, както и яйчен жълтък, хайвер, мозък, дроб.
Животинските мазнини се заменят с растителни, най-добро за инфарктите е рапичното масло, следват зехтинът и олиото. Що се отнася до птиците - от тях трябва да се отделят кожата и тлъстините. Болните, които страдат и от захарен диабет, трябва строго да съблюдават въглехидратната част на храненето. А страдащите от хипертония - да преминат напълно към безсолна или малко солена диета. При това е добре и цялото семейство да се научи да яде малко солени храни, тъй като заболяването има наследствен характер. Колкото до подправките, те не само дават аромат и подобряват вкуса на храната, но имат и положителен ефект по отношение на здравето.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Нарът е полезен плод

Научно е доказано, че сокът от нар запазва всички лечебни вещества на плода и затова е много полезен. Всъщност на кого и на какво той помага? Например, лекарите го препоръчват за лечение на анемия, ат...

Червеното вино предпазва от кариес

Ежедневната консумация на чаша червено вино предпазва зъбите от кариес, твърдят италиански учени от университета в Павия. Полезното свойство на червеното вино идва от химикал, който блокира действието...

Чудодейното пчелно млечице

Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много ...

Тиквата - витаминна бомба

В тиквата има аскорпбинова киселина, която ни спасява от есенните простуди, и витамини от група В, които не само се справт с умората, раздразнението и безсънието и избавя от пъпки, но и прави косети н...

Начало