Диетични рецепти » Диета след инфаркт

 Диета след инфаркт

Тя е много важна за успешното възстановяване на болния след инфаркта. Достатъчни са 1200-1500 калории дневно. Всеки трябва да помни, че инфарктът се развива от атеросклероза, а атеросклерозата - от повишеното ниво на холестерола и животинските мазнини в кръвта. Затова трябва да се изключат от храната млечните мазнини (масло, сметана) и мазнините от животински произход. В колбасите например съдържанието на мазнини е до 50%, че и повече. Затова болните, прекарали инфаркт, трябва да ги избягват. Или в краен случай да свалят консумацията до минимум. Не се препоръчва шунка, бекон и други тлъсти пушени и непушени меса, както и яйчен жълтък, хайвер, мозък, дроб.
Животинските мазнини се заменят с растителни, най-добро за инфарктите е рапичното масло, следват зехтинът и олиото. Що се отнася до птиците - от тях трябва да се отделят кожата и тлъстините. Болните, които страдат и от захарен диабет, трябва строго да съблюдават въглехидратната част на храненето. А страдащите от хипертония - да преминат напълно към безсолна или малко солена диета. При това е добре и цялото семейство да се научи да яде малко солени храни, тъй като заболяването има наследствен характер. Колкото до подправките, те не само дават аромат и подобряват вкуса на храната, но имат и положителен ефект по отношение на здравето.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Сърдечна диета

Правилната диета е най-добрата профилактика за болести на сърцето, казват експертите на Американската кардиологична асоциация. Какви „сърдечни приятели” може да откриете в кухнята? Според последн...

Как да си приготвим масло от облепиха

Масло от облепиха може да си приготвите в домашни условия по два начина: • Смелете в кухненския робот пресни плодове от облепиха, изстискайте през марля сока и го прехвърлете в керамичен или стъ...

Ряпата лекува артрит

Ряпата е известна на хората от незапомнени времена. Още в древен Египет нея са я включвали в хранителната пирамида наравно с чесъна и зелето. Имало е години, когато ряпата е била смятана за храна на п...

Маслината - природно лекарство

Маслиновото дърво изисква по-топъл климат и е характерен вид почти за цялото Средиземноморие, включително и за нашите южни съседи Гърция и Турция, където се отглежда в градини като овощно дърво. У нас...

Начало