Диетични рецепти » Пречистване на организма

 Пречистване на организма

Да пречистим тялото и душата си, да се освободим от токсините, да си върнем нежния тен и прекрасното настроение... Мечтаем за това през цялата година, но най-голяма нужда имаме през преходните сезони - като есента например.

Голямото чистене

Стараем се да не се замисляме за състава на въздуха, който дишаме, не обръщаме достатъчно внимание на храната си... Защото ни е страх да го направим. Все пак, разполагаме ли с няколко минути свободно време, с огромен интерес четем какво ли не за пречистването и се заричаме да се захванем сериозно с него.
Умората, резките спадове в настроението, разстройствата в съня, невъзможността да се съсредоточим, болките в кръста, подутият корем са все свидетелства за отслабената ни имунна защита, за това, че тялото ни е препълнено с токсини, а вътрешното ни равновесие - нарушено. И ако не възстановим чревната си флора, не попълним запасите си от витамини, антиоксиданти, микроелементи и флавонои-ди, можем сериозно да се разболеем.

Същност на пречистването

Нашият организъм има способността да се само-пречиства, но частично, като изхвърля продуктите на своята дейност посредством дебелото черво, бъбреците, черния дроб, лимфата, кожата. Това обаче съвсем не е достатъчно - твърде много неща зависят и от самите нас. Естествено не можем да престанем да дишаме, но все пак имаме сили да променим това-онова.
По принцип повечето хора свързват понятието „пречистване" с някакви седмични или месечни курсове (в т. ч. и в домашни условия), предлагани от авторите на различни методики и системи - с чай, с глад, с плодове, с орехи, с мед, с хума... Някои от тези принципи вече са взети „на въоръжение" от официалната медицина. Някои, но не всички, затова критичното отношение към тях няма да ви е излишно. Основното в случая е да не обърквате собствените си желания и нуждите на организма си, да се научите да се вслушвате в него и да се доверявате на интуицията си. Ако очаквате със страх деня, избран от вас за пречистване с глад, забравете за него - причинената от стреса вреда ще бъде по-голяма от очакваната полза. При положение обаче, че чувствате вътрешна необходимост в продължение на цял ден да не слагате нищо в устата си, това означава, че и тялото ви го иска. Понятието „пречистване" е много по-широко и сложно от краткото по време агресивно въздействие върху организма, на което не бива да се възлагат особени надежди. Така или иначе няколко седмици ограничения на фона на неправилния ни начин на живот в никакъв случай няма да помогнат. Грижата за здравето ни е постоянна работа - та нали почистваме и подреждаме жилището си не веднъж годишно, а всеки ден!

Първите стъпки

Добре балансирано хранене

То е първото нещо, от което се нуждаете, щом сте решили да се пречистите по деликатен и хармоничен начин.

• Съкратете наполовина консумацията на вредните продукти, които обичате и с които сте свикнали.
• Калорийността на храната ви трябва да е съобразена с изразходваната от вас енергия, ръст, професия и даже местоживеене.
• По-добре е да ядете често, но по малко.
• Ако предишния ден сте преяли, на следващия менюто ви трябва да е максимално „олекотено".
• Не прекалявайте с растителните масла (слънчогледово олио, зехтин) - не повече от 30 г дневно, но и не се отказвайте от тези с животински произход. 10 г масло на ден могат да направят чудеса за красотата и ума ви.
• Избягвайте пърженото и не преварявайте зеленчуците. Най-добре е да сведете до минимум термичната обработка на всички продукти.
• Веднъж седмично яжте само сурови храни.
• За да не затрудните черния си дроб, не прекалявайте с алкохола, цигарите, ароматизаторите, консервантите, оцветителите в храната.
• Спазвайте т. нар. принцип на пирамидата. На ден трябва да консумирате две порции протеини (яйца, месо, риба), три млечни продукта, четири порции, съдържащи храни, в които има нишесте, хляб или бобови растения, и пет с плодове и зеленчуци.

На помощ идва водата

Тя е единствената напитка, полезна на организма ни, защото осъществява връзката между лимфата, кръвта и вътрешноклетъчните течности. За да обновим половината от водните си запаси, са достатъчни 10 дни, а ако пием много (над 2 л за 24 часа), стигат и 3 - 4 дни. Обемът на водата, необходим за пълноценната работа на отделителната ни система, е 1,5 л. Всяко по-голямо количество е полезно, всяко по-малко - вредно. Трябва да пием вода още от сутринта, като най-добре е да последваме практиката на йогите, които веднага щом се събудят и без да стават от леглото, поглъщат половин литър вода, по-лежават 10 минути - позата допринася за по-бързото изхвърляне на токсините и за по-пълноценната хидратация, и едва тогава започват деня си.

Съветите на Аюрведа

Тази медицина с философски уклон се почита в Индия от хиляди години, защото позволява на всеки човек да достигне умствено и физическо пречистване, без да изпитва неудобства:

• Веднага щом отворите очи, направете опит да си създадете положително умствено пространство. Първите мисли, появили се в главата ви, трябва да са оптимистични и да ви накарат да видите хубавите страни на живота си.
• Щом станете, изплакнете с много вода устата си, за да изхвърлите токсините, насъбрали се в нея през нощта, после измийте с четка зъбите и езика си.
• В продължение на 10 минути дишайте дълбоко и медитирайте.
• Завършете „умствения" си тоалет под душа. Докато водата мие тялото ви, негативните мисли се заменят от позитивни. Вие се чувствате обновени и преизпълнени с енергията на съзиданието.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Отслабваме с ГРЕЙПФРУТ

Грейпфрутите дават поразителни резултати, отнемайки 3 кг от теглото за седмица! Но само ако не ядете след 7 часа вечерта. Предварителни условия: • Забранява се употребата на всякакви алкох...

Пъпешът, част от слънцето

Често казват, че женските пъпеши с по-широко петно отдолу са по-вкусни от мъжките. Не вярвайте! Както ангелите, така и пъпешите нямат пол. Ширината на петното не е свързана нито с вкуса на плода, нито...

Ключът към пълноценния сън

Все по-често си лягате уморени, но не можете да заспите. Май се налага да промените някои от навиците си, иначе толкова желаният сън ще продължи да ви избягва. Отдавна е известно, че вечер организмъ...

Хранене при хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит е възпалително заболяване на задстомашната жлеза. Причинява се най-често от повтарящи се кризи и възпаления на жлъчния мехур и пътища, съпътстващи жлъчно-каменна болест. Честа пр...

Начало