Диетични рецепти » Зелев сок лекува черен дроб и язва

 Зелев сок лекува черен дроб и язва

Отдавна зелето е известно не само като храна, но и като лекарствено растение. Тя съдържа калций, калий и витамините С, В1, 82, Р, К, никотинова киселина и много микроелементи. Ако при ферментацията (втасването) си други зеленчуци губят немалко от витамините си, при зелето е точно обратното, дори аскорбиновата киселина се увеличава. Зелето се включва в лечебната диета при атеросклероза, заболявания на сърцето и бъбреците, подагра, жлъчнокаменна болест, затлъстяване, захарен диабет, запек, гастрити с понижена киселинност и онкологични болести.
При хората, които редовно включват в своето меню цветно зеле, броколи, брюкселско зеле, а също ряпа и гулия, значително се намалява рискът от рак на белите дробове.
Многобройните изследвания доказват, че зеленчуците от семейството на кръстоцветните са богати на изотиоциани – вещества, които възпрепятстват образуването на ракови клетки.

Киселото зеле се използва за лечение на хемороиди, а със зелевия сок се промива устата при възпалени венци.
Пресният зелев сок се препоръчва при стомашно-чревни проблеми, диабет, болести на бъбреците и пикочните пътища.

Рецепти със зелев сок

• При заболяване на храносмилателните органи, болести на черния дроб и жлъчния мехур, а и за засилване на отделянето на сокове от жлъчката и панкреаса, се приема пресен сок от белоглавесто зеле или ферментиралият сок от него – топъл, по половин чаша 3 пъти дневно 30-40 мин преди хранене.
• При безсъние се препоръчва пресен сок от белоглавесто зеле – пийте го топъл, по половин чаша 40-60 мин преди сън.
• Ако косите ви редеят и падат, всеки ден втривайте в кожата на главата си пресен зелев сок. Курсът на лечение е 3-4 седмици. Още по-ефикасно действа втриването на смес, съдържаща пресен зелев сок, лимон и спанак. Не клатете недоверчиво глава. Опитайте и ще се убедите в ефекта (ако, разбира се, не е станало прекалено късно).
• При язва на стомаха е ефикасен прясноизтискан сок от белоглавесто зеле – приема се топъл по 1/2-1 чаша 3 пъти дневно 30-40 мин преди ядене. Курсът на лечение при язва на стомаха и дванадесетопръстника е 40 дни.

Важно: Приготвеният сок или сместа се съхраняват в хладилник в стъклен, фаянсов или емайлиран съд, но не повече от 2 денонощия, в противен случай витамините ще се разрушат. По-добре е всеки ден да се приготвя пресен сок (за 1 л сок са нужни 2 кг зеле).

Рецепти със зелеви листа

• Ако ви боли кръста или ви въртят колената, приложете рецепта използвана и от нашите баби и прабаби. Увийте със сурови зелеви листа местата, които болят и скоро ще почувствате облекчение, тъй като те оказват противовъзпалително действие. По този начин листата от зелето се използват при мастопатия, гнойни рани, изгаряния и измръзвания.
Практично: През зимата за увиване на ставите при ревматични болки и подагра се употребяват зелеви листа. През пролетта за тази цел служат листата на подбела, а през лятото – на репея. Ако постоянствате и правите такива компреси редовно със седмици и месеци (главно през нощта), задълго ше се избавите от болките.
• Зелевите листа се използват и за своебразни компреси при счупвания и кръвонасядания вследствие на удар.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Хранене при чернодробни проблеми

Черният дроб, за разлика от сърцето, има чудотворни сили да регенерира, дори когато голяма част от клетките му са разрушени. Той може за няколко месеца да се възстанови, ако обременяването му се намал...

Супер подправката: куркума

Постоянната употреба на куркума в храната съхранява младостта и здравето дълго време. В аптеките може да се намерят капсули с екстракт от куркумин Куркумата е многогодишно тревисто растение ...

Витамините – какво трябва да знаем

Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...

Сушените плодове – от кои по колко?

Те съдържат много витамини и минерали - това ви е добре известно. Трябва обаче да разберете от кой точно плод се нуждае организмът ви. Три сухи кайсии покриват нашите дневни нужди от витамин А ...

Начало