Диетични рецепти » Репеят помага при много болести

 Репеят помага при много болести

Репеят (Аrctium lappa L.) е многогодишно растение с дълъг и месест корен, сивокафяв отвън, а отвътре бял и сочен. През първата година израстват листата, а през втората – стъблото, което е силно разклонено и високо до 150 см. Долните листа са много едри, яйцевидни, а горните са по-дребни. Цветовете са червеновиолетови и са събрани в съцветие кошничка на върха на стъблото. Цъфти през юли и август.
Репеят расте навсякъде където попаднат неговите здраво захващащи се семена, снабдени със закривени кукички: по поляните, по края на гората, по буренясалите места в цялата страна. Корените се вадят през есента от едногогодишните растения или рано напролет, когато тези растения встъпват във втората си година. Корените на двугодишните растения не се събират, защото са кухи и вдървенели. Растенията се различават по това, че едногодишният репей има само листа, докато по-старите растения имат цветове и плодове. Корените се изкопават внимателно, тъй като са дълбоки и крехки. След изваждането те се измиват, нарязват се и се сушат на сянка. Изсушените корени са тъмнокафяви, със сивожълта сърцевина, без миризма и с горчив вкус. Корените се съхраняват не повече от година. Корените на репея съдържат протеини, етерични масла, органични киселини, дъбилни вещества и смоли.

При ревматизъм, подагра, камъни в пикочния мехур и жлъчката, а също така при възпалителни заболявания на бъбреците:

Залейте с чаша вряща вода 2с.л. нарязани на ситно свежи или сухи корени и варете на слаб огън 20 минути. Оставете да престои 1 час и прецедете. Приема се по 2с.л. три пъти на ден, 20 минути преди хранене. Лечението продължава 4 седмици.

При диабет, панкреатит:

Залейте с чаша вряща вода 1с.л. наситнени корени и варете на слаб огън половин час. След това прецедете и долейте с вода до първоначалния обем. Приема се по 1/4 чаша три пъти на ден, 20 минути преди хранене. Лечението продължава до подобряване на състоянието.

При аденом на простатата, като допълващо медикаментозното лечение средство:

Залейте с 1л вряща вода 3с.л. нарязани на ситно корени и варете на слаб огън 10 минути. Оставете да престои половин час, прецедете и долейте с преварена вода до първоначалния обем. Приема се по 1/2 чаша затоплен чай 3-4 пъти на ден 30 минути преди хранене. Лечението продължава до подобряване на състоянието.

При суха себорея, косопад:

Смесете нарязани на ситно корени от репей и цветове от невен в съотношение 2:1. Залейте 3с.л. от сместа с 1 литър вряща вода и варете на слаб огън 3-5 минути. Оставете да престои 1 час и прецедете. Измивайте главата си с отварата 2-3 пъти през седмицата. Лечението продължава не по-малко от месец.

ВНИМАНИЕ:

Противопоказания при лечението с репей не са открити.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

Приготвяни no безброй начини още от древността, философски символ на зачатието, на началото и края, яйцата са едни от най-често консумираните продукти на планетата. Нещо повече, въпреки някои опити да...

Чесънът – домашният лекар

Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа са нарекли чесъна чудо на природата. Действително това растение има чудодейни свойства. В чесъна се съдържат над 25 % въглехидрати, 6...

Ритъмът на нашето тяло

Всички функции на човешкия организъм, свързани със сърдечната дейност, храносмилането, нервната или възпроизводителната система, си имат свой собствен ритъм. Именно с него трябва да се съобразяваме, а...

Водата – ключ към доброто здраве

В часовете на най-голяма активност тялото отделя максимално количество течности - забележете, че до тоалетната ходите най-често тогава, когато се чувствате във върхова форма, докато през по-пасивните ...

Начало