Вече е изяснено, че желатинът, който се използва при приготвянето на различни ястия, помага да се намалят болките при артрита. Американски специалисти са провели експеримент с участието на 440 възрастни хора, болни от остеоартрит на колянните стави. Те ежедневно са приемали по 10 г желатин във вид на прах. След две седмици състоянието на болните се подобрило. Потвърдено е, че аминокиселините, съдържащи се в желатина, поддържат еластичността на ставния хрущял и забавят, а в някои случаи и предотвратяват неговото разрушение. Но да се отменят традиционните методи на лечение по време на желатиновата терапия не се препоръчва. Все пак не е известно все още колко дълго ще действа откритото природно лекарство.
В последно време нашумя поредната теза за храненето на човека, свързано с типа на кръвната му група. Според тази теория в храната се съдържат специфични протеини (белтъчини), наречени лектини, които, ...
У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...
Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...
От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...