Диетични рецепти » Минералните бани – какво лекуват?

 Минералните бани – какво лекуват?

Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и изпаренията на някои води. Лечебните им свойства са безспорни и те се различни за различните минерални извори. Това зависи от техния химичен състав, минерализация, термалност, радиоактивност и т. н. В България има много минерални извори и минерални бани, които лекуват определени заболявания.

По-важните:

Болни с леки сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза на съдовете, хипертония, компенсирани пороци и др., могат да се лекуват в Банкя - София, Вършец, Берковица, Баня - Левски (Банчето), Сапарево, Благоевград, Кюстендил, Момин проход, Велинград, Стрелча - Панагюрско, Баня - Разложко, Пчелин - Ихтиманско и др.
За болните със заболявания на двигателния апарат, като артрити, травми, фрактури, незаздравяващи рани и др. са показани баните в Панчарево - София, Велинград (Чепино, Лъджене и Каменица), Огняново - Гоцеделчевско, Кюстендил, Сандански, Симитли, Вършец, Добринище-Разложко, Павел Баня - Казанлъшко, Долна баня - Ихтиманско, Стрелча - Панагюрско, Горна баня и Банкя - София.
Болните със заболявания на отделителната система, с хронични пиелонефрити, гломерулонофрети и нефролитиаза (камъни и пясък), могат с успех да ползват за банско и питейно лечение минералните води в Хисаря, Горна баня - София, Баня - Панагюрско, Овча купел - София, Брястово - Хасковско, Момин проход - Ихтиманско, Долна баня, Панчарево, Ловеч, Айтоски бани, Кортен, Велинград (Велкова баня), Княжево, Добринище, София и Сливен.
За заболявания на стомаха, като хронични гастрити например, най-добър ефект има пиенето на минералните води от Горна баня - София, Овча купел - също София, Софийска централна баня, Панчарево и Биримирци - София, Меричлери - Чирпанско, Княжево - София, Банкя - Трънско и др. При язвена болест на стомаха, но в ремисия, т.е. спокойно състояние, се използват посочените бани. При заболявания на черния дроб и жлъчните пътища добър ефект имат баните в Горна баня - София, Банкя - София и Хисаря - Момина баня.
Болните с кожни заболявания могат да ползват баните в Момин проход и с. Железница - Софийско.

Основни правила:

При ползване на минералните бани, както за къпане, така и за пиене на водата, има редица противопоказания. Не трябва да се ползват никакви бани от болни с тежки заболявания, при заболявания в остър стадий, с температура, с инфекциозни, психични и кръвни заболявания, венерични, след черепно-мозъчни травми, при чести и тежки кръвоизливи, при кахексия, злокачествени тумори, бременност, тежки сърдечно-съдови заболявания и др.
Водата се пие по няколко пъти дневно с водна чаша от 200 мл (1,5-2 л за денонощие) в продължение на около един месец. Баните също се правят около 20-30 дни. Всичко това се повтаря всяка година, до излекуване или най-малкото до постоянно подобрение. Преди започване на банско лечение е задължителна консултация с лекар.

Автор: Д-р Кирил ТАНЧЕВ

Представяме Ви:

Заложете на витамин D

Синтезиран от кожата ни под въздействието на слънчевите лъчи, той подобрява настроението, укрепва имунната система, предпазва от рак. На пръсти се броят храните, които го съдържат (месо, тлъста риба, ...

Лещата - неподозирано лекарство

Родината на лещата е Югодападна Азия, където тя се отглежда вече четири хилядолетия. От всиечки бобови растения лещата има най-високо съдържание на белтъчини – повече от 40 процента от съдържанието. ...

Кога да пием чай от копър?

Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използв...

15 продукта срещу рака

Учените непрекъснато откриват нови продукти, предпазващи от рака. При това те са обикновени и лесно се приготвят. „Провокаторите” за появата на раковите образувания са може би много на брой, но и до...

Начало