Диетични рецепти » Наблегнете на дюлите и тиквите

 Наблегнете на дюлите и тиквите

Тези есенни плодове, не толкова популярни като ябълките или гроздето, се оказват ценен източник на куп полезни витамини и минерали.

Дюли

Изключително богати на пектин, те засищат светкавично и не ни позволяват да оглад-неем с часове. Освен това съдържат фибри, регулиращи стомашно-чревния тракт и помагащи при разстройство. На всичко отгоре дюлите са с ниска енергийна стойност - 30 калории за 100 г, при положение обаче, че не ги подслаждаме прекомерно при печене или когато правим конфитюри и компоти от тях.

Тикви

Оранжево-жълтите градински гиганти са известни с високото си съдържание на бетакаротин - антиок сидантно вещество, което придава свежест на тена и забавя остаряването на клетките. Пълна с вода и фибри, тиквата, доставяща ни само 20 калории със 100 г, действа благоприятно върху храносмилателната система. За да сте сигурни, че сте попаднали на вкусен и сладък екземпляр, купувайте само големи тикви с блестяща повърхност. След като ги разрежете, консумирайте ги бързо печени или на пара. Ако пък решите, че искате да си хапвате по-дълго време от вкусния плод, имайте предвид, че целите тикви, съхранявани на хладно, остават с непроменени вкусови качества около 6 месеца.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Антибиотици предизвикват пристъпи на астма

Твърде често при настинка се самолекуваме с антибиотици. Лекарите също ги предписват, за да се презастраховат от усложнения. Нерядко обаче се постига обратен ефект. При астматиците особено опасни са а...

Червеното вино предпазва от кариес

Ежедневната консумация на чаша червено вино предпазва зъбите от кариес, твърдят италиански учени от университета в Павия. Полезното свойство на червеното вино идва от химикал, който блокира действието...

Всичко за подправките

Някога тe стрували колкото златото, приписвали им какви ли не свойства, консумирали ги по-скоро като лекарство, а не като средство за подобряване вкуса на ястията. Днес подправките са загубили магичес...

Хранителните добавки

Съществуват множество храни и растения, които оказват изключително добро въздействие върху човешкия организъм. Но как да извлечем полза от тях, без да ги търсим или приготвяме специално, още повече, ч...

Начало