Тези есенни плодове, не толкова популярни като ябълките или гроздето, се оказват ценен източник на куп полезни витамини и минерали.
Дюли
Изключително богати на пектин, те засищат светкавично и не ни позволяват да оглад-неем с часове. Освен това съдържат фибри, регулиращи стомашно-чревния тракт и помагащи при разстройство. На всичко отгоре дюлите са с ниска енергийна стойност - 30 калории за 100 г, при положение обаче, че не ги подслаждаме прекомерно при печене или когато правим конфитюри и компоти от тях.
Тикви
Оранжево-жълтите градински гиганти са известни с високото си съдържание на бетакаротин - антиок сидантно вещество, което придава свежест на тена и забавя остаряването на клетките. Пълна с вода и фибри, тиквата, доставяща ни само 20 калории със 100 г, действа благоприятно върху храносмилателната система. За да сте сигурни, че сте попаднали на вкусен и сладък екземпляр, купувайте само големи тикви с блестяща повърхност. След като ги разрежете, консумирайте ги бързо печени или на пара. Ако пък решите, че искате да си хапвате по-дълго време от вкусния плод, имайте предвид, че целите тикви, съхранявани на хладно, остават с непроменени вкусови качества около 6 месеца.
Джиндифилът редуцира риска от рак на дебелото черво, тъй като потиска възпалителните процеси в червата, става ясно от ново научно проучване. Изследванията досега многократно показват, че овладяването ...
Още от миналите векове е известно, че дефицитът на витамин С в организма води до лесна умора и слабост, до чести простуди и кожни кръвоизливи, до мнителност, раздразнителност, агресивност. Увеличеният...
Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесв...
Всяка риба е по-постна от месото Погрешно. Риби като сьомгата и скумрията съдържат 10 -15% мазнини,докато в свинското филе, бялото пилешко или телешкия стек те са не повече от 3 до 5 %. Разликата...