Диетични рецепти » Алкохол и хормони водят до рак на гърдата

 Алкохол и хормони водят до рак на гърдата

Според д-р Давид Елиа (Франция), алкохолът повишава риска от поява на рак на гърдата при жени, които провеждат хормонално лечение. Ефектът от него (чрез естроген и прогестерон) е осезателен през менопаузата: бързо (за 10-15 дни изчезват характерните симптоми (горещи вълни, безсъние, отпадналост, вагинална сухота). По-нататък лечението се отразява благоприятно върху костната система, двойно се намалява рискът от инфаркт на миокарда, както и вероятността да хванете болестта на Алцхаймер. Заедно с това обаче е установено, че има негативна връзка между този вид лечение и консумацията на алкохол.
Изследване, проведено в САЩ показва, че рискът от рак на гърдата при жени в менопауза консумиращи алкохол, се е увеличил с 8 % в сравнение с тези, които не консумират. Повишен риск от рак на гърдата е установен също така при жени от различни възрасти, които не са в менопауза, но вземат естроген едновременно с определено количество алкохол ежедневно.
Учените обясняват това със специфичната реакция между алкохола и естрогена. Така че добре е да се въздържате от редовната консумация на алкохол, ако провеждате хормонално лечение. Не си струва да рискувате.

Помнете! Естрогенната терапия се провежда само по лекарско предписание и контрол за резултатите от нея.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Индианска диета пречиства организма

Една от най-интересните и ефикасни диети, които избавят организма от натрупаните в него вредни вещества и отрови, е на индианците от племето сенека. Тя се прави само 4 дни: През първия ден е разреше...

Пшеничните зародиши – храна или лекарство?

Храна или лекарство е пшеничният зародиш? Как ще ми помогне - като имате предвид, че съм с наднормено тегло и с високо кръвно налягане и как да го използвам? В. Ив. oт Р. Науката и практиката н...

За ползата от зеления чай

Преди време зеленият чай се е смятал за екзотика. Сега той се намира във всеки магазин. Всички знаят, че този чай е полезен за здравето, но не всички знаят, че е незаменим за фигурата! Днес са извес...

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Начало