Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува достатъчно дървесина и клонките лесно се отчупват. Освен това вертикално растящите клонки са конкурент на водача и понякога го изпреварват.
В други случаи пък клонките по естествен начин се разполагат хоризонтално. Това също не е желателно, защото притокът на хранителни вещества по тях е намален и те изостават в развитието си.
Очевидно за добра корона не са желателни нито вертикално нарастващи скелетни клонки, нито растящите хоризонтално. Когато клонките на младите дръвчета растат вертикално, резитбата на външно разположените пъпки способства за правилното им разположение в пространството. Но това не винаги помага, особено при сортовете, за които този начин на растеж е характерна особеност. В такива случаи се налагат допълнителни операции.
Вертикално растящите клонки могат да бъдат приведени в наклонено положение като се поставят разпонки. Ще ги направите от отпаднали при резитбата клонки, те ще осигурят стабилното прикрепване. Хоризонтално растящите клонки пък ще заемат подходящото положение, ако ги привържете към централното стъбло.
При тези операции не извършвайте резки движения, а с леки тласъци придвижвайте клонките към желаното място.
И след беритбата ягодите имат голяма нужда от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхран...
Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20 градуса. Затова сеитбата може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно се е п...
Това досадно насекомо се храни с цветовете на много растения, предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може...
Повредите по овощните растения от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки или в градините могат да провалят до 70-90 % реколтата. Докато срещу бактериалните заболявания ...