Градина » Кога да подкастрим къпините

 Кога да подкастрим къпините

Повечето сортове къпини понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени вреди. Често причината за уврежданията не е ниската температура, а вятърът, които изсушава кората на издънките. Ако храстите останат неизрязани до края на зимата, то плододалите стелещи се издънки предпазват дървесината за следващата година. Подходящият срок за резитба в този случай е през февруари до към началото на март.
Ако отглеждате къпини в район със студена зима, то храстите се изрязват през есента и се оставят да полегнат върху почвата. Силните стелещи се издънки се притискат към почвата с косо разположени колове. За да се намали рискът при презимуването, редовете се застилат с борови стърготини, картофени стъбла и листа, царевичак. През пролетта стелещите се издънки трябва да бъдат прикрепени. Както малината, така и къпината плододава на израсналите през миналата година издънки. Всяка година от адвентивните пъпки на коренището се развиват нови пръчки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Малките издънки съсипват дръвчетата

Какво да направим, след като в двугодишните ябълки се появиха издънки? – пита наш читател. Ако това е издънка, растяща от подложката, трябва навреме да се премахне. В противен случай може да надс...

Изберете слънчево място за котиледона

Котиледонът (Cotyledon) произхожда от пустинните райони на Южна Африка, Етиопия и Арабски полуостров. Родът включва 30 вида. Като декоративни се отглеждат два от тях. Това са многогодишни, вечно зелен...

Ябълковите дръвчета не раждат всяка година

Повечето ябълкови сортове не плододават всяка година. Това е т. нар. алтернативно плододаване, което е трудно преодолимо. В годината, когато дърветата са заложили много плодове, цветообразуването е сл...

Познаваме ли езика на дърветата?

Клонките на ябълковите дървета растат нормално , но остават тънки. Това означава, че е нарушен балансът между азота и калия. Трябва да са намали азотът и да се добави калий. Когато върховете на ябъл...

Начало