20.01.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  849  |   0  
Осигурете светлина на растенията
Светлината е особено важна за растежа и развитието на зеленчуковите растения. Някои от тях са силно светлолюбиви и не понасят засенчване. При по-слаба светлина силно светлолюбивите растения се изтеглят (изцуляват), остават по-нежни, податливи са на болести и по-малко плододават. Познавайки отношението на растенията към светлината, трябва да се съобразявате при избора на място за отглеждането им в градината.
Силно светлолюбиви са дините, пъпешите, тиквите, пиперът, доматите, грахът, фасулът, краставиците.
Средно светлолюбиви зеленчуци, които могат да понесат леко засенчване, са чесън, лук, салатно цвекло и главесто зеле, а слабо светлолюбиви са салата, спанак, ревен.
Светлинният режим на растенията е възможно да се подобри, като се сеят или засаждат на оптималните за развитието разстояния. Да не се допуска заплевеляване, тъй като плевелите, освен че отнемат хранителните вещества са, и развъдници на вредители, но понякога са и по-високи от отглежданата култура и рязко влошават светлинния режим. Доматите да се култу-чат навреме, така ще могат добре да се огряват плодовете. В парниците и стъклените оранжерии задължително и редовно да се почистват стъклата.
30.03.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021