Светлината е особено важна за растежа и развитието на зеленчуковите растения. Някои от тях са силно светлолюбиви и не понасят засенчване. При по-слаба светлина силно светлолюбивите растения се изтеглят (изцуляват), остават по-нежни, податливи са на болести и по-малко плододават. Познавайки отношението на растенията към светлината, трябва да се съобразявате при избора на място за отглеждането им в градината.
Силно светлолюбиви са дините, пъпешите, тиквите, пиперът, доматите, грахът, фасулът, краставиците.
Средно светлолюбиви зеленчуци, които могат да понесат леко засенчване, са чесън, лук, салатно цвекло и главесто зеле, а слабо светлолюбиви са салата, спанак, ревен.
Светлинният режим на растенията е възможно да се подобри, като се сеят или засаждат на оптималните за развитието разстояния. Да не се допуска заплевеляване, тъй като плевелите, освен че отнемат хранителните вещества са, и развъдници на вредители, но понякога са и по-високи от отглежданата култура и рязко влошават светлинния режим. Доматите да се култу-чат навреме, така ще могат добре да се огряват плодовете. В парниците и стъклените оранжерии задължително и редовно да се почистват стъклата.
Най-много нужда от хранителни елементи имат картофите, когато интензивно нараства наземната маса и клубените. Когато не стига азот, растенията изостават, листата стават светлозелени, преждевременно ок...
Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър п...
Еухарисът (Eucharis) е познат сред любителите като амазонска лилия и като стаен нарцис. Гръцкото му име означава “много изящен”. Пренесен е от планинските области на Централна и Южна Америка. При д...
Каменното цвете или глоксинията е клубеново растение с нежни копринени листа и камбанковидни цветове с разнообразна окраска. То е сред най-известните стайни цъфтящи култури. Копринените цветове достиг...