Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи млечна зрялост, трябва редовно да се полива. В тази фаза зърното има високо съдържание на полизахариди, които му придават приятен вкус и нежна консистенция. Филизене не се прави, въпреки че захарната царевица образува повече братя. Бере се в млечна зрялост, тогава е най-подходяща за консумация и консервиране.
Моментът за прибиране е важен, от него зависи количеството и качеството на продукцията. Ако берете, преди да е настъпила оптималната зрялост, зърната са воднисти и са с ниско съдържание на сухо вещество, тогава царевицата не е добра за прясна храна и за преработка. Презрялата пък е безвкусна, зърната са скорбелни и плътни.
Прибирането започва 18-20 дни след появата на свилата - тогава е станала кафява. Зърната трябва да са напълно развити, напълнени с непрозрачен, гъст млечен сок. Обвивката на кочана е плътна и добре прилепнала. Времето на узряване се колебае в зависимост от сорта и условията на отглеждане.
Има няколко начина да се определи зрелостта на захарната царевица. Най-простият е, като се отдели обвивката на кочана и с нокът се натиснат зърната, докато излезе сок, по гъстотата му се познава дали е време за бране. Има и други методи – чрез специални уреди, те обаче са приложими за големи площи и промишлено производство. Относителното тегло също показва дали зърната са готови за консервиране. 100 зърна се поставят за 30 секунди в наситен солен разтвор и се вижда колко от тях ще изплуват.
Всяко лято много любители събират семена от сортове домати, които най-много са харесали в градината си. През следващата година очакват да получат същите плодове, но за съжаление често ги спохожда разо...
Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и п...
Маслата са известни доста отдавна като средство за растителна защита. Те могат да се използват за самостоятелно пръскане или като разтворители на химически вещества с инсектицидно, фунгицидно или херб...
Течните комплексни торове за листно подхранване се използват в овощарството, лозарството, зеленчукопроизводството и др. Те се прилагат профилактично - когато се очаква растенията да преминат критичен ...