Градина » Слънце през найлон обеззаразява почвата

 Слънце през найлон обеззаразява почвата

Ако има сигурен метод за реално унищожаване на всички видове вредни насекоми, тяхните яйца и ларви, натрупани през дългогодишното използуване на вашата градина, това е соларизацията. Този евтин начин, открит още през седемдесетте години на миналия век, унищожава и плевелната растителност. В същото време при запазване на биологичното равновесие соларизацията спомага на полезните микроорганизми в ризосферата, защото намалява конкуренцията от вредните микроорганизми. Соларизираната почва позволява по-лесно да се усвояват хранителните елементи като азот, калций, магнезий. Семената поникват по-скоро. А растенията растат по-бързо.
Соларизацията даде високи резуртати за два-три сезона срещу Fusarium по памука и пъпеши, Pithium по лука, нематодата при оранжерийни краставици и полски моркови.
Методът действува по същия начин, както при полиетиленови оранжерии, където прозрачният полимер с дебелина 3-6 мм улавя слънчевия лъч и топлина. В резултат на соларизацията само след няколко дена почвената температура се повишава до 60°С на повърхността и достига до 45-50°С на дълбочина 45 см. За да се получи този ефект, са необходими четири седмици слънце. Този метод може да се прилага и за третиране на по-малки парникови площи. Получената температура унищожава даже топлоустойчивата патогенна гъба (Verticillium), която се намира на дълбочина 5 см само за четири дни, на 15 см - за 10 дни и на 25 см - за 13 дни. (Данните са на автора на соларизацията проф. д-р Якооб Катан).

Етапите

1. Подготовка на почвата. Премахват се всички стари растителни остатъци. Почвата се обръща и се подравнява максимално, като се премахват едрите буци и камъни и се изглажда повърхността, за да не пречат на пълното уплътняване на пластмасовото фолио.
2. Поливане. Почвата се полива чрез дъждуване за няколко часа или за цяла нощ до пълното й навлаж-няване. Така се осигурява 100-процентова влажност под пластмасовото фолио. Навлажнената почва има по-добра топлопроводимост в сравнение със сухата.
3. Отваря се бразда около площта, дълбока 18 см.
4. Поставя се пластмасовото фолио, дебело 3-6 мм върху мястото и се притиска с почва до пълното изолиране и плътното затваряне на пространството.
5. При мрачно или облачно лято може да се покрие с втори пласт фолио. Така между двата слоя се образува въздушна възглавница, тя играе ролята на температурен буфер. През облачните дни температурата ще се увеличава с още 6 градуса.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ако фиданките са нападнати от въшки, не ги садете

Засаждането на здрав овощен материал е основно правило в овощарската практика. По време на отглеждането в разсадниците здравното състояние на материала се контролира от агрономическите служби, които г...

Талии плуват в градинското езеро

Талията /Thalia/ е красиво водно растение от сем. Цингиберацеа /Zingberaceae /. Родът включва 10 вида и носи името на немския ботаник и лекар Талер, живял през 16 век. Най-ценна е Т. Деалбата /T ...

Защо не ми растат репичките

Начинаещите градинари често се жалват от това, че в техните лехи не растат репичките. Трябва да се знае, че старите и нетипични по окраска и форма семена на тази култура, а също и дребните, не дават к...

Засейте си тиквички след ранните картофи

Тиквичките, засадени през май, са вкусни и предпочитани, но през есента са любим зеленчук. Те са ценна и диетична храна. Възможно е да се отглеждат като втора култура на освободените площи от ранни до...

Начало