Градина » Защо загниват корените на ягодите?

 Защо загниват корените на ягодите?

Кореновото гниене по ягодата се среща навсякъде в страната. Болестта обикновено се проявява през втората година след засаждането или по-късно. Растенията изостават в развитието си. Листата им са по-дребни, с различна проява на хлоротичност и бронзовост, понякога се завиват, увяхват и изсъхват. Може да загинат и целите растения. Ако се изскубнат ще се види, че корените им са загинали и почернели. Причините за заболяването са различни. Ниските температури през зимата предизвикват частично или пълно измръзване. Рязкото засушаване, продължителното преовлажняване на почвата, прекомерното й насищане с минерални торове, натрупването на хербициди и нападението от различни видове почвообитаващи гъби причиняват различни видове кореново гниене, а именно:
• фитофторно увяхване (загниване на корените откъм върха с червено оцветяване на цилиндъра и закържавяване на растенията);
• фитофтороза (кафяви петна и бял плесенов налеп по плодовете и деформирането им, кафеникави петна по лъжливото стъбло);
• кафяво кореново гниене (кафяво гниене на корените и на допрените до почвата плодове);
• вертицилийно увяхване (периодично увяхване с последващо изсъхване на растенията).

Мерките

Задължително е да се осигурят оптимални условия за растеж, развитие и плододаване. За засаждане избирайте отцедливи, открити, добре осветявани участъци и проветриви почви. Ниските, влажни и затворени места не са подходящи.
Спазвайте 3-4 годишно сеитбообръщение (при зараза от фитофтороза – 6 годишно), така ще се предотвратят повредите от кореновото гниене. Най-подходящи предшественици на ягодите са зърнено-житните и зърнено-бобовите култури. Не се препоръчват преди тях да са били други ягодоплодни, овощни, картофи, слънчоглед и зеленчуци (домати, пипер, зеле) с които ягодата има общи болести по корените.
Използвайте здрав посадъчен материал. Важно е торенето и напояването да са навреме и в оптимални количества. Унищожавайте редовно плевелите по механичен път, тъй като те са гостоприемници на много болести.
По-устойчиви спрямо кореновото гниене са сортовете Зенга Зангана и Беманил, а чувствителни – Кеймбридж Фаворит, Покахонтас и Редгаунтлет.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Зелето отива в лехата

В райoните с мека зима, най-често в Южна България, главестото зеле може да се отглежда на открито и през зимата. За това производство се използвaт само определени сортове, които притежават много добра...

Подгответе си разсад за късни салати

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...

Първите корнишони са готови към 25 юни

Първита беритба на корнишоните започва 45-48 дни след поникването на растенията, което означава около 25 юни. Бере се всеки ден или най-много през ден. Внимателно се откъсват всички плодове, включител...

Нахранете градината с яйчени черупки

Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как став...

Начало