Градина » Пазете зеленчуците от вируси

 Пазете зеленчуците от вируси

Когато вирус лепне зеленчуците, щетите са много големи. Вирусите се развиват в клетките и за да се унищожат, трябва да се унищожат самите клетки, а това значи целите растения. Затова срещу тези болести няма химически средства за лечение. Борбата е насочена срещу преносителите на вирусите - листните въшки и трипсовете.
Най-опасни са тютюневата и краставичната мозайка, доматената бронзовост, двойният стрик -едновременно действат тютюневият вирус и вирусът на краставичната мозайка.

Задължително

• Използвайте семена от сортове домати и пипер, които са устойчиви на вируси.
• Засявайте слънчоглед или царевица около зеленчуковите градини, защото тези растения привличат листните въшки и трипсовете.
• Около лехите или между редовете със зеленчуци сложете турта (тагетес), миризмата на това цвете отблъсква листните въшки.
• Плевелите са скрити носители на вирусите, там презимуват, после заедно със семената отново са в лехите. Затова плевелите трябва да премахвате стриктно.
• Изскубвайте и изгаряйте болните от вируси растения, за да не инфектират здравите.
• Пръскайте с минерални масла веднага, след като разсадите стръковете. Върху листата се образува тънък предпазен слой, който пречи на листните въшки да ги убождат. Може да напръскате още веднъж-два пъти с инте-сикцидни препарати, ако има все още листни въшки. Третиранията спрете месец по-късно, защото възрастните растения са по-устойчиви, тях листните въшки и трипсовете не ги посещават.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Доматите се пикират, когато кръстосат

Доматените растения се пикират при наличие на първа двойка и зачатъци на втора двойка същински листа (кръстосване). Пикирането се прави, за да се увеличи хранителната площ и обемът на въздуха. Вечерта...

Обичките може да ви изненадат рано-рано

Въпреки препоръките обичките (фуксии) да зимуват на хладно и светло място, много хора нямат възможност да им осигурят подобни условия. Те прибират през есента своите цветя в жилищните помещения, къдет...

Глухарчето – плевел, билка или подправка?

Глухарчето (Tаraxacum officinale) е многогодишно растение. Листата образуват розетка, линейни или ланцетни, назъбени, на дялове. Цветовете са събрани в съцветие кошничка. Плодовете са дребни, на върха...

Огнено дърво израства на балкона

Кралският делоникс (Delonix regia), известен още като огнено дърво, може да се срещне в много страни с тропически или топъл климат, където той се сади в паркове и с него се озеленяват улици. Той е сре...

Начало