17.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3052  |   0  
Тикви растат върху ...тикви
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа
Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки и я хвърлете в сандъка с компост. След няколко дни ще откриете в него цяло кълбо от дъждовни червеи. Тиквата е отлична примамка и храна за подземните градински обитатели.
Кората и сърцевината около семената също могат да ви бъдат от полза. През зимата те се изсушават върху радиаторите заедно с корите от банани, ябълки, портокали. В края на април на по-висок слънчев участък в градината се изкопават няколко дупки с размери 30x30x30 см, където се изсипва по половин кофа сушени тикви, които се покриват със слой пръст около 15-20 см.
Запълнените ями се поливат обилно с топла вода и се покриват с черно фолио, докато не се покаже разсадът. Изсушената смес в началото ще играе ролята на биотопливо, а след това - на тор. Разсадът се засажда през първата десетдневка на май под фолиото. Тиквите много бързо набират сила и вашата единствена грижа ще бъде да ги пазите от пролетните измръзвания. В края на май - началото на юни покритието се отстранява и тиквите започват да се развиват под слънцето. По-нататък не е необходимо никакво допълнително подхранване, тъй като тази задача успешно се изпълнява от дъждовните червеи.
26.03.2012 г. / Георги Колев
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021