Кулинарни рецепти » Домашна пастърма

 Домашна пастърма

Продукти:

• на 1 кг овче или козе месо - 700-800 г сол

Начин на приготвяне:

Вземаме овче или козе месо и го нарязваме на гладки и плоски парчета с дебелина около 5 см. За да може да проникне дълбоко солта, надупчваме с шило месото през 5-6 см. Натриваме нарязаните парчета с морска сол.

На дъното на голяма тенджера или каче слагаме 4-5 см морска сол. След това нареждаме плътно парчетата месо, като между редовете сипваме по 2-3 см сол. Най-отгоре завършваме с 2 см сол и затискаме с дървена кръстачка и камък.

След една седмица изваждаме месото и го поставяме в друг съд в саламура, приготвена в съотношение 180 г сол на 1 л вода. При температура +6 градуса пастърмата престоява една седмица, след което я изваждаме и я обезсоляваме в студена вода в продължение на 1 денонощие. После я отцеждаме, окачваме я на прът и сушим на проветриво място.

В продължение на две седмици през три дни сваляме пастърмата и я притискаме между две дъски с тежест - така престоява 4-5 часа, после пак я закачаме да съхне. Готовата пастърма трябва да има гладка повърхност.

Съхранява се при +2 градуса и трае над 3 месеца.

Автор: Койна Момчева

Представяме Ви:

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Начало