Продукти:
• 1 пиле
• 1 зелена пиперка
• 3 домата
• 25 г желатин
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме пилето в подсолена вода. Отцеждаме бульона и го оставяме да истине. Отстраняваме кожата и костите от свареното пиле и нарязваме месото на малки кубчета.
Нарязваме доматите и пиперката на тънки кръгчета.
Слагаме желатина в 500 мл от прецедения и охладен бульон, добавяме черен пипер и сол на вкус и при непрекъснато бъркане загряваме на слаб огън, докато течността да заври. Отстраняваме съда от огъня, оставяме сместа да изстине.
Наливаме слой с дебелина 1 см в порцеланов съд, който предварително сме изплакнали със студена вода. Изчакваме желето да стегне и нареждаме отгоре пласт нарязаните домати и пиперка. Върху зеленчуците нареждаме пласт месо, върху месото – отново зеленчуци и т.н., докато свършат продуктите. Накрая заливаме с останалото желе и оставяме съда на студено.
На другия ден потапяме за кратко съда с желиралата смес в гореща вода и веднага обръщаме в широка чиния за сервиране.
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...