Кулинарни рецепти » Мезе за бяло вино

 Мезе за бяло вино

Продукти:

• 1-1,5 кг картофи
• 1 кофичка гъсто кисело мляко
• 250 г извара
• 2 пълни с. л. майонеза
• 2-3 скилидки счукан чесън
• 300-400 г шунка или любим колбас по желание
• 250-300 г кашкавал
• 150-200 г сирене
• копър, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Сваряваме картофите, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде. Слабо посоляваме. От киселото мляко, изварата, майонезата и подправките разбъркваме гъст сос.

В по-дълбока тава или кексова форма (за гости е подходящо в отделни чашки, например за крем карамел) редим продуктите по следния начин: ред картофи, сос, настъргано сирене, накълцана на ситно шунка, едро настърган кашкавал, сос, картофи, сос, сирене, шунка и т.н., като завършваме с картофи и сос. Слагаме в хладилника за една нощ.

Ако е в кръгла форма, режем като торта, ако е в единични формички, обръщаме и украсяваме с клонче магданоз, кисела краставичка или домат.

Автор: Иван Ганев

Представяме Ви:

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Зелен фасул – фрикасе

Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...

Начало