Кулинарни рецепти » Солена торта с праз

 Солена торта с праз

Продукти:

• 500 г брашно
• мая, колкото кибритена кутийка
• 200 мл топла вода
• 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто)

За пълнежа:

• 1 кг праз
• 1 с.л. олио
• 400 г кашкавал
• 300 г сметана
• 3 яйца
• 1 червена люта чушка
• 400 г шунка или друг колбас
• индийско орехче
• черен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в топла вода и я оставяме 15 мин да втаса. От брашното, солта, олиото и маята замесваме тесто и го оставяме да втасва 1 час.

Почистваме праза, нарязваме го на ситно и го задушаваме в загрятото олио. Щом поомекне, подправяме с индийското орехче, черен пипер и сол. Оставяме го да изстине. Смесваме настъргания кашкавал със сметаната и яйцата, черен пипер и индийско орехче.

Разточваме тестото на дъска, посипана с брашно и го разстиламе в намазнена форма за торта, като оформяме стенички от по 4-5 мм. Върху тестото слагаме слой шунка, след това слой праз, слой кашкавален крем и т.н. Завършваме с кашкавален крем и украсяваме с парченца праз.

Печем тортата на 180 градуса около 1 час. Ако тортата потъмнее бързо, покриваме я с фолио и продължаваме печенето. Поднасяме я топла.

Автор: Димитрина Георгиева

Представяме Ви:

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Начало