Кулинарни рецепти » Зейтинялъ (Целина със зехтин)

 Зейтинялъ (Целина със зехтин)

Продукти:

• 1 кг средно големи глави целина
• 250 г арпаджик или 2 средно големи глави лук
• 1 к. ч. олио
• 1 с. л. захар
• 1 морков
• 2 картофа
• половин връзка магданоз
• 1 лимон
• сол

Начин на приготвяне:

Обелваме главите целина и ги измиваме. Нарязваме малките глави целина на две, а големите на четири. Издълбаваме сърцевината.

Почистваме арпаджика. (Ако готвим с лук, нарязваме го на дребно.) Нарязваме моркова на колелца с дебелина 1,5 сантиметра. Слагаме всички зеленчуци в тенджера. Прибавяме олиото, захарта и солта. Заливаме с топла вода, така че да покрие продуктите и изстискваме сока от половин лимон. Варим на средно силен огън, докато зеленчуците омекнат.

Нарязваме картофите на кубчета и ги добавяме към останалите продукти. Продължаваме да варим, докато омекнат и те. 3 минути преди да свалим тенджерата от огъня, добавяме сока от останалия лимон.

След отстраняването от огъня, не отваряме тенджерата, а я оставяме, докато ястието се охлади до стайна температура. Сервираме целината с издълбаната част нагоре, като я запълваме с останалите зеленчуци. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Автор: Севда Салиева

Представяме Ви:

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Панирано кисело мляко

Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Начало