Продукти:
• 200 г къса бамя
• 400 г зелени чушки за готвене
• 1 среден патладжан
• 1 тиквичка
• 2-3 глави лук
• 3 картофа
• 3-4 месести домата
• 3-4 с.л. олио
• 1 връзка магданоз
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелените и почистени домати нарязваме на кубчета и ги варим на тих огън до омекване и сгъстяване. Почистените патладжан, тиквичка и картофи нарязваме на парчета. Бланшираме патладжана за 2-3 мин във вряща подсолена вода, след което го измиваме със студена вода и отцеждаме.
Запържваме за 2-3 мин в олиото нарязания на тънки ивички лук, добавяме малко вода и задушаваме до омекване. Към него прибавяме малко сол и картофите, а 10 мин по-късно – тиквичката и почистените и нарязани чушки. Когато всичко е почти сварено, прибавяме бланшираните бамя и патладжани.
Продължаваме варенето на тих огън, като след десетина минути добавяме сварените и сгъстени домати. Посоляваме и изсипваме ястието в гювеч или тавичка. Поръсваме с черен пипер и запичаме за 5-6 мин в силна фурна. Готовия гювеч поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...