Кулинарни рецепти » Разпъната сьомга

 Разпъната сьомга
(Финландия)

Продукти:

• 1 голяма сьомга (есетра, сом и др.)
• 1 пакетче краве масло
• копър
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Изчистваме рибата люспите, без да я мокрим,и я избърсваме с меки хартиени салфетки. Чистим внимателно, за да не повредим кожата.

Разрязваме я откъм гърба, внимателно изваждаме централната кост и разтваряме рибата, така че да не се разкъсва коремът. Главата също разрязваме по дължина и освобождаваме двете й половинки от меката част. Махаме вътрешностите.

Разпъваме рибата върху дървена дъска с кожата надолу. Поръсваме със сол и черен пипер. Оставяме да се осоли равномерно около 1 час. Заковаваме с десетина дълги пирончета на равни разстояния, така че пироните да могат лесно да се отковат.

Наклаждаме огън. Поставяме дъската вертикално и леко наклонена на 30-40 см от огъня, така че пламъкът да достига до нея. Не я слагаме на по-голямо разстояние, защото сокът й ще изтече и тя ще изсъхне.

Ако е необходимо, по време на печенето можем да приближим дъската към огъня, но той не трябва да пърли рибата. Печем около 1 час, докато добие красив златистокафяв цвят.

Сваляме рибата от дъската и я намазваме с размекнато на стайна температура масло, в което сме объркали много ситно скълцан копър. Поднасяме с гарнитура от варени картофи, пюре от спанак или омлет.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Рагу със спагети

Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Начало