Продукти:
• 1 голяма сьомга (есетра, сом и др.)
• 1 пакетче краве масло
• копър
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Изчистваме рибата люспите, без да я мокрим,и я избърсваме с меки хартиени салфетки. Чистим внимателно, за да не повредим кожата.
Разрязваме я откъм гърба, внимателно изваждаме централната кост и разтваряме рибата, така че да не се разкъсва коремът. Главата също разрязваме по дължина и освобождаваме двете й половинки от меката част. Махаме вътрешностите.
Разпъваме рибата върху дървена дъска с кожата надолу. Поръсваме със сол и черен пипер. Оставяме да се осоли равномерно около 1 час. Заковаваме с десетина дълги пирончета на равни разстояния, така че пироните да могат лесно да се отковат.
Наклаждаме огън. Поставяме дъската вертикално и леко наклонена на 30-40 см от огъня, така че пламъкът да достига до нея. Не я слагаме на по-голямо разстояние, защото сокът й ще изтече и тя ще изсъхне.
Ако е необходимо, по време на печенето можем да приближим дъската към огъня, но той не трябва да пърли рибата. Печем около 1 час, докато добие красив златистокафяв цвят.
Сваляме рибата от дъската и я намазваме с размекнато на стайна температура масло, в което сме объркали много ситно скълцан копър. Поднасяме с гарнитура от варени картофи, пюре от спанак или омлет.
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...