Кулинарни рецепти » Разпъната сьомга

 Разпъната сьомга
(Финландия)

Продукти:

• 1 голяма сьомга (есетра, сом и др.)
• 1 пакетче краве масло
• копър
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Изчистваме рибата люспите, без да я мокрим,и я избърсваме с меки хартиени салфетки. Чистим внимателно, за да не повредим кожата.

Разрязваме я откъм гърба, внимателно изваждаме централната кост и разтваряме рибата, така че да не се разкъсва коремът. Главата също разрязваме по дължина и освобождаваме двете й половинки от меката част. Махаме вътрешностите.

Разпъваме рибата върху дървена дъска с кожата надолу. Поръсваме със сол и черен пипер. Оставяме да се осоли равномерно около 1 час. Заковаваме с десетина дълги пирончета на равни разстояния, така че пироните да могат лесно да се отковат.

Наклаждаме огън. Поставяме дъската вертикално и леко наклонена на 30-40 см от огъня, така че пламъкът да достига до нея. Не я слагаме на по-голямо разстояние, защото сокът й ще изтече и тя ще изсъхне.

Ако е необходимо, по време на печенето можем да приближим дъската към огъня, но той не трябва да пърли рибата. Печем около 1 час, докато добие красив златистокафяв цвят.

Сваляме рибата от дъската и я намазваме с размекнато на стайна температура масло, в което сме объркали много ситно скълцан копър. Поднасяме с гарнитура от варени картофи, пюре от спанак или омлет.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Начало