Продукти: (за 2-3 порции)
• 300 г телешки мозък
• половин пакетче краве масло
• 2 яйца
• 2 с.л. брашно
• 1 к.ч. прясно мляко
• 150 г кашкавал
• настъргано индийско орехче
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Изкисваме мозъка и го сваряваме в малко количество подсолена и подкиселена вода. След като изстине го почистваме от ципите, нарязваме го на ситно и го задушаваме в половината от маслото.
От останалото масло и брашното приготвяме светла запръжка. Разбиваме жълтъците с млякото, сипваме ги в изстиналата запръжка и подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол. Внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили с малко оцет и сол.
Заливаме мозъка с така приготвения сос, разбъркваме и прехвърляме сместа в намаслена и поръсена с галета тавичка. Заглаждаме, поръсваме с настъргания кашкавал и печем 10-15 мин в умерено загрята фурна.
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...