Продукти:
• 4 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. мед
• 1 ч.ч. захар
• 2 ч.ч. едро нарязани бадеми или орехи
• 1 ч.л. канела
• 1 ч.л. смлян карамфил
• 1 щипка сол
• 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Разбъркваме яйцата и захарта до побеляване. Добавяме меда, канелата, карамфила, солта и содата, като продължаваме да бъркаме много старателно. Постепенно сипваме брашното и месим интензивно, докато получим еластично брашно.
Разстиламе готовото тесто върху набрашнена метална повърхност, заглаждаме го отгоре и поръсваме ядките. Печем 35-40 мин при температура 200-220°С.
Изчакваме готовата питка да поизстине и я нарязваме на квадратчета или правоъгълници. Тази пита можем да приготвим няколко седмици преди Коледа и да я съхраняваме в плътно затворена кутия.
Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...