21.11.2019 година
1564339898.swf
С
ладкиши и кексове » Козунаци
  2663  |   0  
Козунак с повече жълтъци
Продукти:

• 1 кг брашно
• 200 г захар
• 30 г мая
• 200 г разтопено масло
• 15 жълтъка и 2 белтъка
• кората от половин лимон или 1 ванилия
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 с.л. каймак
• сол
• по желание стафиди

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със солта и слагаме известно време в отворена фурна да се позатопли. Замесваме маята с малко хладко мляко, 1 чаена лъжичка брашно, 1 чаена лъжичка захар и сол. Покриваме я и я оставяме на топло да втаса.

Затопляме половината от млякото, прибавяме 2/3 от маслото, също затоплено, разбъркваме и сипваме в брашното, в което сме направили дупка. Прибавяме жълтъците, които сме разбивали със захарта в продължение на 15 мин., разбитите на сняг белтъци и каймака. Прибавяме втасалата мая, като внимаваме да я сложим щом бухне. Месим около половин час, като си топим ръцете в останалото масло. Прибавяме стафидите, оваляни в брашното, и месим още 10 минути. Месенето да става около огъня за да се подържа тестото топло. Оставяме да втаса. Смятаме тестото за втасало, когато увеличи двойно обема си.

Вземаме тестото, поизмесваме го още малко на намазана с масло дъска и го поставяме във форми, така че да изпълни 1/3 от формите. Оставяме формите да престоят на топло, докато се изпълнят формите. Намазваме отгоре с жълтък, разбит с малко мляко и захар, и набождаме с обелени бадеми. Печем в силна фурна.
05.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019