Кулинарни рецепти » Елзаски кейк

 Елзаски кейк

Продукти:

• 80 г краве масло
• 80 г пудра захар
• 1 яйце
• 200 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За плънката:

• 80 г краве масло
• 100 г захар
• 2-3 яйца
• 80 г бадеми
• кората от 1/2 лимон
• 60 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За глазурата:

• 100 г пудра захар
• 1 с.л. коняк или ром
• 1-2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със содата и захарта, прибавяме нарязаното на люспи масло и яйцето. Омесваме хомогенно тесто, което разточваме на тънка кора. Застиламе с него дъното и стените на намаслена тавичка. Оставяме го на хладно място.

Разбиваме маслото за плънката със захарта на пухкава маса, прибавяме един по един жълтъците и продължаваме биенето, докато не получим пяна.

Попарваме, обелваме и смиламе бадемите. Слагаме ги в жълтъчната смес и ароматизираме с настърганата лимонова кора. Разбъркваме и на части прибавяме пресятото със содата брашно. Накрая лъжица по лъжица слагаме разбитите на твърд сняг белтъци. Разбъркваме внимателно плънката и равномерно я нанасяме върху тестото.

Изпичаме сладкиша в загрята умерена фурна. Още горещ го намазваме с глазурата, приготвена от размитата във водата захар и ароматизирана с алкохола.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Начало