Кулинарни рецепти » Фин кекс

 Фин кекс

Продукти:

• 200 г краве масло
• 4 яйца
• 4 жълтъка
• 100 г пудра захар
• 100 г кристална захар за белтъците
• 300 г брашно
• 1 бакпулвер
• 1 ванилия
• 150 г захаросани плодове
• 100 г печени бадеми
• 50 г бадеми за поръсване
• 50 г пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбиваме размекнатото масло с пудрата захар и бакпулвера. Постепенно прибавяме предварително разбитите жълтъци. Ароматизираме с ванилията и продължаваме да разбиваме, докато получим пухкава смес.

Смесваме пресятото брашно с накълцаните бадеми и ситно нарязаните захаросани плодове. Разбиваме белтъците с кристалната захар и внимателно ги съединяваме с маслената смес, като постепенно прибавяме и брашното. Разбъркваме добре и изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма.

Заглаждаме отгоре и поръсваме с накълцаните бадеми. Печем в слаба фурна. За да проверим дали кексът е изпечен, набождаме се с тънка клечка и ако по нея няма полепнало тесто, кексът е готов. Изчакваме да изстине, изваждаме го от формата и го поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Начало