Продукти: (за 4 порции)
• 1 кг вишни
• 550 г захар
• 50 г желатин
• 1 ч.ч. бяло вино
• 1 щипка винена киселина
Начин на приготвяне:
Измиваме вишните и ги почистваме от костилките. Сваряваме ги заедно със захарта в 1 л вода, след което ги отцеждаме. Към горещия отцеден сироп прибавяме желатина, който предварително сме накиснали в малко студена вода. Прибавяме след това виното и винената киселина и разбъркваме.
Изстудяваме формата, в която ще правим желето, като я обливаме със студена вода или я слагаме върху лед. Сипваме малко от течността за желето в охладената форма и разклащаме, за да се облеят стените. След това нареждаме на дъното един ред от отцедените вишни и заливаме с течността.
Когато този пласт желира, нареждаме втори ред с вишни и отново заливаме с течност. Продължаваме така, докато формата се напълни. Изчакваме всичко да желира, потапяме формата за кратко време в гореща вода и я обръщаме в подходяща чиния.
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...