07.08.2020 година
1564339898.swf
Д
есерти » Плодови десерти
  5384  |   0  
Карамелизиран портокал
Продукти:

• 6 големи портокала
• 225 г захар
• 250 мл вода
• 6 зърна карамфил
• 4 с.л. портокалов ликьор

Начин на приготвяне:

Корите от два добре измити портокала нарязваме на тънки ивички. Заливаме ги с вода и ги държим на слаб котлон около 5 мин. Прецеждаме водата, но не я изхвърляме.

Обелваме останалите портокали. Всеки един разрязваме, но не докрай на 4 части. Събираме горните краища на резенчетата с клечка за зъби и ги аранжираме в десертни чинии.

Възвираме водата, захарта и карамфилчетата. Оставяме сместа да ври, без да я бъркаме, докато придобие светлокафяв цвят. Сваляме сиропа от котлона и на струйка наливаме водата от портокаловите кори. Връщаме сместа на огъня и я кипваме. Прибавяме ликьора и горещия сироп и изливаме върху портокалите.

Разпределяме ивичките портокалови кори отгоре върху плода във всяка порция, покриваме с фолио и оставяме десерта да изстине. След това го държим поне 3 часа в хладилник.

Този десерт става изключително вкусен, ако държим портокалите цяло денонощие в хладилника, като периодично ги обливаме със сиропа. Преди да ги сервираме отстраняваме клечките за зъби.

28.04.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020