Още рецепти » Сибирският жен-шен ни пази от рак

 Сибирският жен-шен ни пази от рак

Сибирският жен-шен принадлежи към семейство Araliaceae - Бръшлянови. Той е от същото семейство като прочутия китайски жен-шен (Panax ginseng) и се смята за негов близък роднина. Тъй като растението не е естествено разпространено в България, то се нарича с родовото име Eleuterococcus.
Листопадният храст има изправено стъбло, високо около 2-3 т. Младите клонки са покрити с многобройни тънки бодли, късо-заострени и извити назад, подобно на някои от нашите къпини. Именно по тази особеност елеутерококът е лесен за разпознаване. Листата са длановидно-перести. Петурките са обратно яйцевидни, със заострен връх и назъбен перваз. Отгоре листата са голи, а отдолу по жилките с ръждиви власинки. Цветовете са еднополови (в един цвят има само тичинки или само плодници) и дребни. Женските са жълти, а мъжките са виолетови, събрани в сенниковидни съцветия. Плодът е сферична,
лъскава черна костилка. Цъфти през юли, а плодовете узряват през септември.
Сибирският женшен е разпространен в Източна Азия - Китай, Япония и Сибир. В Русия расте изобилно в земите покрай Японско море, среща се, макар и по-рядко, по поречието на р. Амур и на Южен Сахалин.
Местообитанията на този вид включват откритите места в борово-широколистните гори. В гъстите гори се срещат само единични екземпляри. На места, където липсва дървесна растителност, храстът не расте. В своето разпространение се изкачва до 800 и повече метра надморска височина повече.
Цъфтежът и плододаването започват на 10-12 години. При засъхване на леторастите след цъфтежа те се изрязват „на пънче" (близо до кореновата шийка). Така се стимулира образуването на нови, по-буйни леторасти. Не е необходимо да се разрохква почвата около храста и да се премахват плевелите, те даже защитават от прегаряне и пресъхване. Храстът издържа до -32 °С студ.
В късна есен, всред безлистните дървета, елеутерококът привлича вниманието с обилните си красиви плодове. Корените се изваждат внимателно и не много дълбоко с подходящ инструмент, след което се нарязват. За да се запазват храстите, в почвата трябва да остава поне 15-20 % от кореновата система, особено възлите, където се разклоняват надземните леторасти. Повторният добив на корени може да става едва след 7 години.

Размножение

Местата за засаждането му да са влажни и сенчести. На силно осветените места не се чувства добре. Характерните светло-зелени и лъскави листа, както и черните плодове, правят този храст много подходящ и за декоративни ефекти. Размножаването обикновено става със семена, които обаче се нуждаят от стратификация. Засяват се през есента и по такъв начин презимуването в почвата действа като стратификация. Семената покълват през пролетта на втората година.

Лечебно действие

Корените съдържат особен клас гликозиди - елеутерозиди А, В, С, Д, Е. Освен тях има и етерични масла, флавоноиди, смоли, липиди. За разлика от другите представители на сем. Бръшля-нови, елеутрококът не съдържа сапонини. В листата са установени каротиноиди, тритерпенови съединения и производни на олеаноловата киселина.
Препаратите, добити от това растение, повишават възбудимостта и функционалната подвижност на нервно-мускулния апарат. Те способстват за повишаване на умствената дееспособност, остротата на зрението, адаптационната способност на организма и отслабват стресовите реакции. Нормализират имунитета след прекарани тежки инфекциозни заболявания. Сибирският женшен е сравнително ново растение, използвано във фитотерапията в Европа, но бързо е спечелило репутацията на пълноценен заместител на познатия китайски женшен. Има имунозащитно влияние срещу рака на гърдата, на стомаха, на устната кухина и на яйчниците.
ВНИМАНИЕ! Не се препоръчва на хора с високо кръвно, както и да се пие кафе по време на приложението му. Един курс на лечение не бива да е по-дълъг от три седмици.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Как се прави жив плет

Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно....

Как да сготвим калмари

Панирани калмари Прoдукти: 8 калмара, 4 с.л. галета, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галет...

Гобленът в съвременния интериор

Всеки, който поне малко се интересува от оформление на интериора, задължително е чувал за гоблена. Гобленът най-често се свързва със средновековна Франция, замъци, рицари, и прочее атрибути на онова в...

Консервиране на тиквички

Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...

Начало