Кулинарни рецепти » Бумбар

 Бумбар

Продукти: (за 6 порции)

• 200 г свински бял дроб
• 200 г свинско шкембе
• 100 г кравешко виме
• 500 г сурови свински обрезки
• 200 г свински черва
• 1 ч.л. едро смлян черен пипер
• 1 с.л. стрита чубрица
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 с.л. ориз
• 2 глави лук
• 3 моркова
• 2 дафинови листа
• сол

Начин на приготвяне:

Почистваме белия, дроб, шкембето и вимето, измиваме ги добре и ги сваряваме в леко подсолена вода. Отцеждаме и ги измиваме обилно със студена вода. След това ги нарязваме на едри парчета. Нарязваме на едри парчета свинските обрезки. Смесваме всичко и прекарваме сместа през месомелачка. След това прибавяме към каймата червения пипер, едро смления черен пипер, стритата чубрица, почистения, измит и подсушен ориз и сол на вкус. Омесваме много добре.

В солена вода измиваме свинските черва, като ги обръщаме с помощта на клечка и накрая обилно ги изплакваме със студена течаща вода. Отцеждаме ги и ги пълним с омесената кайма. После набождаме напълнените черва на няколко места с игла.

В средата на тава слагаме голяма чиния, обърната с лицевата част надолу. Около нея разстиламе нарязаните на големи парчета лук и моркови. Върху чинията нареждаме напълнените черва и наливаме студена вода, която трябва да покрие 2/3 от ястието. Прибавяме дафиновите листа и малко сол.

Слагаме тавата на силен огън. Когато течността заври, намаляме огъня до умерен и варим 2 часа. След това изливаме водата, без да изваждаме бумбара от тавата. Слагаме тавата в предварително загрята силна фурна и запичаме десетина минути.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Начало