Кулинарни рецепти » Празеник

 Празеник

Продукти:

• 300 г брашно
• 150 г краве масло
• 1/2 ч.л. сол
• 1 яйце

За плънката:

• 1 кг праз
• 3 с.л. разтопено краве масло
• 4 жълтъка
• 2/3 ч.ч. отцедено кисело мляко

Начин на приготвяне:

Замесваме ронливо тесто от брашното, размекнатото масло, солта и разбитото яйце. Оставяме тестото за 20-30 мин в хладилника. После го разделяме на две части и разточваме едната част на кора, която да е с десетина сантиметра по-широка от дъното на тавата.

Задушаваме в мазнината ситно нарязания праз. Изчакваме да изстине и го смесваме с разбитите жълтъци и отцеденото кисело мляко. Посоляваме на вкус.

Слагаме в намаслена тава разточената голяма кора и разстиламе отгоре приготвената плънка. От втората топка тесто разточваме кора с диаметъра на тавата и покриваме плънката с нея. Прегъваме краищата на долната кора и с мокри пръсти внимателно ги прищипваме към горната. В средата изрязваме кръгче с диаметър 3-4 см, за да може празеника да диша. Печем в предварително загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Начало