Продукти:
• 300 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 белтък
• 3 с.л. топла вода
• 150 г маргарин
• 1 щипка индийско орехче
• 1 щипка сол
• 1 щипка кардамон
• 1 с.л. маргарин за формата
За плънката:
• 200 г пресен лук
• 1 с.л. олио
• 250 г полусварена леща
• 400 г спанак
• 1 скилидка чесън
• 5 жълтъка
• 150 мл прясно мляко
• 1 щипка канела
• 2 с.л. сусам
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното със содата. Правим в средата “кладенче” и сипваме вътре разтопената мазнина, белтъка, сол, кардамон и индийско орехче. Измесваме еластично тесто, което правим на топка, завиваме във фолио и го оставяме за 1 час в хладилника.
Нарязваме лука на ситно и го пържим до поруменяване в сгорещената мазнина, прибавяме лещата и пържим още 5-6 мин. Бланшираме спанака във вряща подсолена вода 3-4 мин, прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода и го отцеждаме. Нарязваме го на ситно. Счукваме чесъна и объркваме спанака и чесъна с лещата. Посоляваме.
Разточваме тестото. Разстиламе го във формата за печене, като правим ръбче по стените на височина 3 см. Избождаме го с вилица на няколко места и печем 10 мин на 180°С. Разстиламе плънката равномерно върху изпеченото тесто.
Разбиваме жълтъците с млякото, подправяме със сол и канела и заливаме плънката. Печем още 30 мин, като 10 мин преди края на печенето наръсваме сусама.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...