Продукти:
• 250 г брашно
• 60 г свинска мас
• 2 яйца
• 1 жълтък
• сол
За плънката:
• 3 телешки бъбрека
• 500 г телешко месо
• 100 г свинска мас
• 2 глави лук
• 1 морков
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
От пресятото брашно, яйцата, омекналата мас и щипка сол омесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да отлежи 30 мин.
Изкисваме бъбреците в смес от вода и оцет, отцеждаме, изплакваме ги със студена вода и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме месото на парченца. Овалваме бъбреците и месото в брашно и ги изпържваме в горещата мазнина заедно с нарязания на филийки лук и нарязания на малки кубчета морков. Поръсваме сол и черен пипер и наливаме малко топла вода. Задушаваме на умерен огън, докато месото омекне.
По-голямата част от тестото разточваме на кръгла кора с диаметъра на тавичката, в която ще печем. Застиламе с нея намазнената тава. Отгоре разстиламе задушеното и леко охладено месо и покриваме с втора кора. Намазваме питата със жълтък и печем в умерена фурна.
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...