Продукти:
• 4 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. мед
• 1 ч.ч. захар
• 2 ч.ч. едро нарязани бадеми или орехи
• 1 ч.л. канела
• 1 ч.л. смлян карамфил
• 1 щипка сол
• 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Разбъркваме яйцата и захарта до побеляване. Добавяме меда, канелата, карамфила, солта и содата, като продължаваме да бъркаме много старателно. Постепенно сипваме брашното и месим интензивно, докато получим еластично брашно.
Разстиламе готовото тесто върху набрашнена метална повърхност, заглаждаме го отгоре и поръсваме ядките. Печем 35-40 мин при температура 200-220°С.
Изчакваме готовата питка да поизстине и я нарязваме на квадратчета или правоъгълници. Тази пита можем да приготвим няколко седмици преди Коледа и да я съхраняваме в плътно затворена кутия.
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...