Кулинарни рецепти » Рибни филета с таханов сос

 Рибни филета с таханов сос
/Турция/

Продукти: (за 4 порции)

• 800 г филе от риба
• 1 ч.ч. олио
• 4 глави лук
• 1 ч.ч. ориз
• 4 с.л. брашно
• черен пипер, магданоз, сол

За соса:

• 4 глави лук
• 1 к.ч. счукани ядки /орехи и фъстъци/
• сок от два лимона
• 4 с.л. краве масло
• 4 с.л. таханова паста /или 1 ч.ч. майонеза/
• сол

Начин на приготвяне:

Посоляваме рибата, поръсваме с черен пипер и я овалваме в брашно. Изпържваме филетата в част от мазнината и ги нареждаме в плато.

В друг съд с мазнина запържваме леко част от лука, нарязан на ситно. Прибавяме ориза и пържим, докато стане златист. Заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме да къкри, докато се свари ориза.

В сгорещеното масло запържваме останалия лук, нарязан на филийки, прибавяме ядките и запържваме още 2-3 мин. Добавяме размитата в 5 с.л. вода, таханова паста, лимонов сок, черен пипер.

В плато разстиламе сварения ориз, върху него нареждаме опържените рибни филета, а най-отгоре слагаме соса с таханова паста и ядките.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Начало