Продукти:
• 10 яйца
• 1 л прясно мляко
• 300 г захар
• 50 г желатин
• 10 г какао
• 100 г бадеми
• 100 г сметана
• захаросани плодове
За шатото:
• 5 жълтъка
• 500 мл прясно мляко
• 150 г захар
Начин на приготвяне:
Разделяме внимателно белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците и постепенно прибавяме кипящото мляко, захарта и желатина, като непрекъснато бъркаме върху огъня. Преди сместа да заври, слагаме какаото. В момента на кипването сваляме крема от огъня и го поизстудяваме във вода.
В отделен съд разбиваме белтъците на пяна и внимателно ги съединяваме с изстудения крем. Прибавяме обелените, опечени и нарязани на дребно бадеми. Изсипваме така приготвения крем във намокрена с вода форма и оставяме да замръзне.
Разбиваме жълтъците за шатото, прибавяме горещото мляко, в което сме разтворили захарта и бъркаме върху огъня, докато кипне.
Потапяме формата със замразения крем за момент в топла вода и обръщаме в съда, в който ще го сервираме. Украсяваме го със захаросани плодове и бита сметана. Поднасяме към него крем шато.
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...