Продукти:
• 200 г сух хляб
• 200 г ябълки
• 125 г пудра захар
• 2 яйца
• 150 мл прясно мляко
• 3 с.л. олио
• 1 ч.л. хлебна сода
• 1 ванилия
• 2 с.л. ром или коняк
• 50 г краве масло
• 1 к.ч. едро счукани орехови ядки
• 2 ч.л. канела
За шоколадовия сос:
• 50 г какао
• 100 мл прясно мляко
• 1 с.л. пудра захар
• 30 г краве масло
За гарниране:
• 1 кофичка сметана
• 60 г пудра захар
• 1 ванилия
• 50 г шоколадови пръчици
Начин на приготвяне:
Половината от хляба нарязваме на тънки филийки е запичаме във фурната до светлокафяв цвят, след което го счукваме.
Останалата част от хляба накисваме в прясното мляко и след като омекне добре, разбиваме на каша. Към нея прибавяме олиото, содата за хляб, ванилията и рома. Жълтъците заедно с 40 г от захарта разбиваме до побеляване и също прибавяме към сместа.
Белтъците с останалата част от захарта загряваме на водна баня при непрекъснато бъркане до лекото им сгъстяване. Прибавяме счукания хляб, ореховите ядки, канелата. Разбъркваме добре и остраняваме от водната баня.
В голям съд разбъркваме двете смеси и към тях добавяме почистените и нарязаните на дребни кубчета ябълки. След това изсипваме сместа в кръгла тавичка, в която предварително сме разтопили маслото и сме го оставили да изстине. Печем в умерена фурна 20-25 мин. След като изстине, обръщаме в подходяща чиния.
Шоколадовия сос приготвяме като смесваме продуктите, разбъркваме и леко ги сваряваме. Заливаме тортата с топлия сос, а отгоре гарнираме със сметаната, разбита с пудрата захар и ванилията, и поръсваме с шоколадовите пръчици.
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...