Продукти:
• 500 г брашно
• 250 мл олио
• 250 г орехи
• 2 ч.ч. захар
• 1 лимон
• канела
Начин на приготвяне:
От брашното, 1 с.л. олио, малко сол и чаша вода замесваме не много твърдо тесто /като за щрудел/. Месим дълго, оставяме го да почине на топло, отстрани на печката. Разделяме го на питки.
Върху работната повърхност точим всяка питка на лист, нарязваме на правоъгълници, които намазваме с мазнина и наръсваме с орехи. Краищата на всеки правоъгълник побутваме към средата, така че да се получи лента. Всяка лента завиваме на охлюв /бурма/ и слагаме в намазнена тава. Печем в умерена фурна.
Опечените охлюви пускаме във врящ сироп, приготвен от захарта, 1 ч.ч. вода и парче лимон. Нареждаме в чиния и заливаме с остатъка от сиропа.
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...