Продукти:
• 400 г брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 125 г краве масло
• 4 яйца
• 1 к.ч. захар
• настърганата кора на 1 лимон
• 20 г мая
• 1 ванилия
• 1 щипка сол
За сиропа:
• 750 г захар
• 250 мл вода
• 1 ванилия
За гарниране:
• 4 с.л. сметана
• 1 с.л. пудра захар
• 8 вишнички от сладко
Начин на приготвяне:
От хладкото прясно мляко, 1 щипка сол, 1 щипка захар, натрошената мая и 1 ч.ч. брашно правим гладка гъста каша, която оставяме на топло да втасва. В широка купа пресяваме останалото брашно, правим “кладенче” и изсипваме в него втасалата мая, яйцата, разтопеното масло, лимоновата кора и захарта. Месим еластично тесто, което оставяме на топло да удвои обема си.
Насипваме тестото в 8 формички / до половината на формите/ и го оставяме повторно на топло за 15 мин да втасва. Печем в предварително затоплена умерена фурна.
Приготвяме сироп от изброените продукти. Оставяме го да се охлади и заливаме с него топлите козуначета. Оставяме ги да се напояват поне 1 час, разпределяме ги в десертни чинии и ги гарнираме отгоре с разбитата сметана и с по една вишничка.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...