Кулинарни рецепти » Зелеви сарми с яйчено-лимонов сос

 Зелеви сарми с яйчено-лимонов сос

Продукти: (за 8 порции)

• 1 прясна зелка /около 1 кг/
• 500 г кайма /смес/
• 1 к.ч. ориз
• 1 к.ч. олио
• 1 глава лук
• 2 домата /пресни или от консерва/
• магданоз, копър, джоджен
• черен пипер, сол

За соса:

• 2 яйца
• 2 лимона
• 2 с.л краве масло
• 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Пущаме зелката за 5 мин във вряща подсолена вода, след което отделяме листата от кочана. Изрязваме дебелите им части и застиламе с тях дъното на тенджерата.

Смесваме каймата с ориза, обелените и настъргани домати, ситно нарязаните лук, копър, магданоз и джоджен. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с олиото и омесваме добре.

Разпределяме сместа върху зелевите листа, оформяме сармички и ги нареждаме в тенджерата. Наливаме топла вода, затискаме ги с обърната чиния и ги варим 40 мин на слаб огън.

Загряваме маслото в малка тенджера и постепенно прибавяме брашното, като непрекъснато бъркаме. Разреждаме с 1 ч.ч. бульон от сармите.

Отделно разбиваме яйцата, прибавяме капка по капка лимоновия сок, след което внимателно смесваме със запърженото брашно. Когато сосът се сгъсти, заливаме с него сармите и ги поднасяме топли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Начало