Продукти: (за 8 порции)
• 1 прясна зелка /около 1 кг/
• 500 г кайма /смес/
• 1 к.ч. ориз
• 1 к.ч. олио
• 1 глава лук
• 2 домата /пресни или от консерва/
• магданоз, копър, джоджен
• черен пипер, сол
За соса:
• 2 яйца
• 2 лимона
• 2 с.л краве масло
• 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Пущаме зелката за 5 мин във вряща подсолена вода, след което отделяме листата от кочана. Изрязваме дебелите им части и застиламе с тях дъното на тенджерата.
Смесваме каймата с ориза, обелените и настъргани домати, ситно нарязаните лук, копър, магданоз и джоджен. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с олиото и омесваме добре.
Разпределяме сместа върху зелевите листа, оформяме сармички и ги нареждаме в тенджерата. Наливаме топла вода, затискаме ги с обърната чиния и ги варим 40 мин на слаб огън.
Загряваме маслото в малка тенджера и постепенно прибавяме брашното, като непрекъснато бъркаме. Разреждаме с 1 ч.ч. бульон от сармите.
Отделно разбиваме яйцата, прибавяме капка по капка лимоновия сок, след което внимателно смесваме със запърженото брашно. Когато сосът се сгъсти, заливаме с него сармите и ги поднасяме топли.
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...