Продукти: (за 5-6 порции)
• 600 г леща
• 50 г ориз
• 50 г краве масло
• 1 глава лук
• 1 по-голям морков
• 1 парче целина
• 150 г по-стар бял хляб
• 1 с.л. олио
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме зеленчуците. Слагаме ги в тенджерата при почистената и измита леща цели. Заливаме с вода, така че лещата да бъде покрита поне с 1 пръст отгоре и варим. Внимаваме да не загори и ако е нужно доливаме топла вода.
Сварената леща подправяме със сол и изваждаме зеленчуците. Пасираме я на гъсто пюре, което объркваме с предварително почистения и сварен в 150 мл подсолена вода ориз.
Сгорещяваме част от маслото и олиото и пържим до поруменяване нарязания на кубчета хляб. Разливаме супата по порциите, подправяме с останалото разтопено масло и поръсваме с пържените крутони.
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...